Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a venit cu o decizie în cazul lui Cristian Pomohaci. Preotul este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor.
Cristian Pomohaci a fost exclus pentru totdeauna din Biserica Ortodoxă Română.
Decizia a fost luată astăzi de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia după expirarea celor 30 de zile în care Pomohaci trebuia să aducă probe care să demonstreze că e nevinovat. Fostul preot a fost caterisit după ce numele său a fost implicat într-un scandal sexual de proporții.
Înregistrarea de 20 de minute a scos la lumină o conversație între Cristian Pomohaci și un minor, discuție prin care preotul încerca să îl convingă să întrețină relații sexuale cu el.
Comunicatul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia:
„Urmare a publicării în ediţia online a Ziarului de Cluj (www.ziardecluj.ro) din data de 23 iunie 2017 a unei înregistrări audio potrivit căreia preotul Cristian-Dorin Pomohaci, paroh al Parohiei Ortodoxe Moşuni, Protopopiatul Târgu-Mureş, a făcut propuneri unui minor în vârstă de 17 ani, pe nume Flaviu, de a întreţine relaţii sexuale în schimbul unei sume de bani, preotul Cristian-Dorin Pomohaci a fost convocat la Centrul Eparhial, în data de 26 iunie 2017, pentru a oferi explicaţii în privinţa acestei situaţii revoltătoare care a devenit subiect major în dezbaterile publice din spațiul mediatic național și care a afectat imaginea instituției Bisericii.
În ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 26 iunie 2017, s-a dispus oprirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci de la săvârşirea Sfintelor Taine şi a ierurgiilor, în conformitate cu prevederile art. 5 (A) alin. 1 lit. i şi art 4 lit. h din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române şi ale art. 158 şi art. 88 lit. b, v şi x din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, preotului Cristian-Dorin Pomohaci i s-a cerut, în termen de 30 de zile de la data convocării sale la Centrul eparhial, să prezinte probe (dovezi) indubitabile prin care să își susțină nevinovăția față de abaterile grave de care este acuzat. În caz contrar, cauza va fi trimisă spre judecare Consistoriului Eparhial.
În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziție, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a prezentat probe (dovezi) de dezvinovățire. Mai mult decât atât, în spațiul mediatic național au apărut noi acuzații de o gravitate morală extraordinară prin care a fost prejudiciată imaginea Bisericii și a slujitorilor ei.
Preotul Cristian-Dorin Pomohaci a continuat să participe, fără binecuvântarea Chiriarhului, la mai multe spectacole folclorice, cu toate că acest lucru i-a fost interzis, iar preotul sus-numit și-a asumat în scris, de mai multe ori, faptul că nu va mai participa la astfel de evenimente.
Sfidând autoritățile bisericești și cântând muzică populară îmbrăcat în costum popular, preotul Cristian-Dorin Pomohaci nu a dat dovadă de pocăință și de ascultare, ci a arătat un comportament neadecvat pentru un slujitor al Bisericii.
Spre finalul celor 30 de zile, preotul sus-numit a înaintat Centrului Eparhial o cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoție pe motive de sănătate, fără a prezenta nici un act medical.
După expirarea celor 30 de zile, dosarul părintelui Cristian-Dorin Pomohaci a fost trimis spre judecare Consistoriului Eparhial care a fost convocat să se întrunească în data de 27 iulie 2017, ora 12:00.
Și de această dată, preotul sus-numit a sfidat autoritatea bisericească prin neprezentarea în fața Consistoriului Eparhial de judecată unde avea posibilitatea să se apere și să aducă dovezi care să îl dezincrimineze de acuzele ce i se aduc.
Având în vedere gravitatea abaterilor de care a fost acuzat, lipsa probelor (dovezilor) de nevinovăție și propria lui dorință de «a se retrage temporar» din preoție, Consistoriul Eparhial a hotărât caterisirea preotului Cristian-Dorin Pomohaci (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activități bisericești) conform art. 4 lit. r și art. 5 (B) alin. 1 lit. e din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.
Hotărârea a fost aprobată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu și este definitivă și executorie.”