Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  28 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Crin Triandafil Theodorescu: Ecologia ca deism, natura ca sofism

14/01/2014 11:37:02  
Din capul locului vreau să mărturisesc ceea ce toți apropiații mei știu: iubesc natura. Ca fiecare dintre noi. Unii o iubim mai mult, alții mai puțin. Dar toți o iubim, fie și pentru că suntem conștienți că sănătatea ei înseamnă sănătatea noastră.

Există însă o rasă aparte de ecologiști care iubesc natura excesiv de mult. Manevrând cu o siguranță tenace pe o plajă de concepții într-o schimbare continuă, ei pot fi recunoscuți după aceeași intoleranță ca oricare alți extremiști ideatici, că activează în politică, în sfera religiosului ori aiurea.

Ei știu cel mai bine și nu acceptă replică. Se cațără pe platforme petroliere, taie furtunuri, sar garduri și cutume etice, țopăie pe deasupra legislației, baletează grotesc pe linia fină dintre codul civil și cel penal, toate acestea în numele unei iubiri duse la suprafiresc.

Discursul ecoactiviștilor e unul neaparat apocaliptic, de un dramatism hollywoodian. Se invocă apăsat un viitor cianurat, cu râuri roșiatice, o planetă devastată, în care pădurea a rămas doar subiect de filme documentare iar clorofila a devenit un produs de laborator. Justificarea acestora e că situațiile extreme pretind măsuri extreme.

Pe undeva, sunt de înțeles. Pentru că de prea multe ori firea umană a dovedit că e capabilă de autodistrugere. Iar legea, care ar trebui să fie dreaptă și oarbă, a fost deseori croită să se suprapună peste interesele unor niscai investitori, prea hămesiți să își asigure o pensionare timpurie în Caraibe ca să le mai pese de o vale oarecare dintr-o arie protejată din Munții Rodnei...așa că ”hidrocentraliți flăcăi, hăi, hăi....”

Ecologia, în sine, e un demers nobil. Și în trend. La un anumit nivel de instrucție și de respect de sine, e inacceptabil să nu-ți pese că la trei sute de kilometri dreapta de casa ta se pregătește o cianurare, iar la patru sute mai spre stânga, un fraking, mai experimental ca aselenizarea.

Problema e cu terminația aia din coada substantivului, ”logia” aia. Care sugerează, ca la orice caz similar, că e vorba despre o știință. Iar știința pretinde știință. Totul a început cu Charles Darwin.

Care, la un moment dat, a avut o revelație. Dacă speciile de animale interacționează cu mediul și între ele, pe bază de analogie logică, și omul musai să interacționeze cu habitatul în care trăiește. Urmașii lui au dezvoltat conceptul, tocmai la fix că a explodat fenomenul turistic, care a pretins o igienă a peisajului geografic, apoi au evoluat spectaculos științele medicale, omul modern a aflat că apa adusă pe conductă de plumb îți scurtează zilele, că DTT-ul te scapă de pureci, dar te faultează la sinapse, și, pe măsură ce omul se dezmeticea, a evoluat și știința protejării naturii.

La început s-a numit ecologie. Apoi protecția mediului. Din trunchiul ei s-a desprins conservaționismul. Ingineria mediului. Și ultima chichiță, dezvoltarea durabilă. Dar știți ce e interesant? Că dacă iei cinci manifestanți ecologiști dintr-o piață, fie ea și a unei universități, și îi întrebi ce e aia ”dezvoltare durabilă”, trei o să îți răspundă, după ezitări, că e o treabă făcută țeapăn, să țină.

Unul, mai perspicace, o să adauge că e o treabă atât țeapănă, cât și cu utilizare îndelungată. Că ”dezvoltarea durabilă” e de fapt altceva, nu mai are rost să discutăm. Ea presupune stabilirea unui raport de echilibru între om și natură. A unei armonii care să nu atenteze la resursele necesare generațiilor viitoare în mod ireversibil. Mai ales când e vorba de resursele neregenerabile. Dar în nici un caz nu presupune eliminarea omului din natură.

Pentru că asta e, de fapt, capcana ecologiei de tip extrem. Pentru ecodeiști, omul e prădătorul suprem, dăunătorul din capătul troficului. Planeta e un raft cu produse și unica metodă ca să păstrezi etichetele la locul lor e să îl iei pe om de-o aripă, fie ea și de înger, și să-l dai de-a dura afară din natură.

Soluția pe care o văd domniile lor pentru salvarea delicatului nostru glob e să ne facem valizele și să ne mutăm pe lună. Să nu respirăm. Să nu tușim, vorba lui Sorescu. Ecologia, ca orice alt rezultat al minții omenești, are nevoie de echilibru. De cumpănă dreaptă. Iar în centrul ei, să nu ne scape asta, trebuie să fie omul.

Cunună a creației, dăruit de Dumnezeu cu rațiune, el este atotputernic pe pământ și responsabil dincolo. Spun toate astea inspirat de scandalul balastierelor din aria protejată Someșul Mare.

Am remarcat că percepția majorității dintre noi, vis a vis de existența unei arii protejate, e aceea a unei enclave de tip geodă, în care nu pătrunde nimic și nu e permis să iasă nimic. Și în nici un caz omul. Ceea ce e total greșit!

În Rodnei s-a păstorit încă din preistorie, iar natura și-a văzut mai departe de treabă. S-a scos piatră din Someș să se construiască drumuri romane, Someșul și-a văzut mai departe de curgerea lui molcomă. S-au tăiat stejari și s-au înălțat biserici pe carnea lor, pădurea s-a scuturat puțin și și-a crescut alți stejari.

O arie protejată, fie ea și parte a Naturii 2000, trebuie împăcată cu omul, nu izolată de el cu garduri electrice. Suntem parte a acestei lumi, locul nostru, ca specie, e pe pământul acesta ce ni s-a dăruit. Nu e etic să acorzi drepturi cerbului, și să le refuzi total țăranilor,stăpâni ai munților de pe vremea Mariei Tereza ori a lui Ștefan cel Mare. Dar trebuie găsită o cale de mijloc, în care și interesul protejării biodiversității să primeze, dar nici omul să nu moară.

Adevărata problemă, în toată povestea asta cu ariile protejate, e paralizia, anchilozarea sistemului. Și nu e vorba doar de lipsa unui cadru legislativ, pentru că, de multe ori, el există indigen sau a fost impus de standardele UE. Priviți ultimele sesiuni de atribuire în custodie a ariilor protejate...nu s-a înghesuit nimeni să le ia în grijă.

Proiectând acest adevăr peste situația din teren, rezultă exact ceea ce citim în presă, mai mereu. Nu ne pasă. Ăsta e adevărul. E simplu să să te bați să dai declarații, să iei poziție. E mult mai greu să iei în mâinile tale o arie protejată și să te zbați pentru ea. Și câtă vreme, dintre noi, nu se vor ridica ecologiști adevărați, situația va rămânea aceeași.

Nu-i grav că avem un escavator în albia Someșului. Grav e că n-avem idee, la peste un deceniu de promulgarea legii de amenajare a teritoriului național, dacă din talvegul ariei protejate putem scoate o piatră sau un miliard de pietre, înainte ca biodiversitatea faunistică și florală să capoteze.

Grav e că nu avem studii științifice pe ariile protejate. Obiective, măsuri, inventare exhaustive pe floră și faună, cartări GIS, studii hidro, geo, pedo, etc. Că din punctul ăsta de vedere suntem în urma Europei cu o jumătate de secol.

Câtă vreme nu există toate acestea, orbecăim sinistru în întuneric, ca într-o peșteră plină de cristale, fără să știm pe ce călcăm. Iar cel mai grav e că se văd prea puține mâneci suflecate.

Crin Triandafil Theodorescu

4815 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro