Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  50 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Crin Triandafil Theodorescu: Darurile Moșului

06/12/2013 00:28:03  
Vine vârsta, nu vă impacientați, că vine, când îți crește copilul ca pomul din curte, și descoperi, cu încântare și cu groază, că se hrănește prin propriile lui rădăcini. Și că strădaniile tale, ca bruma pe fruntea lui sunt. ”Mihai, mergem în oraș că îți ia Moșul ceva?”

(Între noi nu e minciună. Îmi amintesc și acum clipa aceea când și-a ridicat ochii spre mine, ca două mări neumblate, și m-a întrebat frontal: ”Tată, spune drept, există Moșul?” ”Moșul nu există, Mihai, dar există un sfânt. Nicolae, episcopul din Mira Lichiei. El e sfântul care aduce daruri. Iar noi suntem bietele sale ajutoare. Oamenii o să îi spună Moșul, că au memorie scurtă și nu le place adevărul, tu să știi însă că e Sfântul!”)

Se uită lung la mine și oftează din prăpăstii de suflet adolescentin....”tată, hai să îi luăm un cadou prietenei mele, vrei?” Și iată-ne, tată, fiu și Sfânt, prin magazine. El e concentrat, calculează efecte, eu emoționat din două motive: activele din portofel și strălucirea împreună-trăirii cu băiatul meu. În timp ce ochii îi dansează pe rafturi, răscolind cu sete printre ursuleți de pluș și cutii de ciocolată, mă las vrăjit de bucuria clipei, ca de o răscruce de timp. Își întoarce privirile spre mine, în răsvremuri, ca spre un țărm de liniști, ”ce spui, tată, poate parfumul ăsta?!” Dau din umeri, derutat.

E plin magazinul, plin ochi. Ceva mai încolo, o doamnă preoteasă de pe Valea Someșului, înțepenită în dreptul unei vitrine, privește lung și nemișcat, și îi ghicesc gândul pentru fetița ei blondă de acasă. Eleve de liceu își dispută energic orice se poate cumpăra și converti în valoare de cadou. Vânzătoarele sunt în extaz, se cumpără cu frenezie aproape orice propunere, de la trabucuri cubaneze până la icoane bătute în leduri, ca giuvaerele din timpuri bătrâne. E plin magazinul ca de o oboseală lungă și nemeritată.

E seara vrăjită a cadourilor. Știți de unde ni se trage: Sfântul Nicolae, episcopul, și-a împărțit averea săracilor. Atei sau necreștini, credincioși sau anticredincioși, în seara asta ne lăsăm cu toți răpiți de puterile episcopului Nicolae și ne dăruim unii altora daruri de pământ amestecat cu lumină.

S-a hotărât. Achit resemnat prețul neprețuitelor cadouri și ieșim în noapte, ca într-un ocean de cerneală rece. Peste oraș, sfidând atmosfera feerică și multicoloră, o flotă de ciori descreierate șarjează la joasă înălțime Năsăudul, exprimându-se fiziologic printr-un bombardament organic, acid și călduț. O luăm pe jos spre casă, el cu punga de cadouri în brațe, eu emoționat prostește. Nu zice nimic, îi aud mintea mărunțind idei, cotrobăind după sensuri. Tac și îl ascult.

”Tată, dar dacă nu ai bani, ce poți dărui în seara asta?”

Chiar așa, ce putem dărui, când suntem săraci? Când nu-ți ajung banii nici de cartofi eviscerați de ger, ce se poate dărui?

Îmi amintesc, deodată, de tanti Măriuța. Locuia într-o căsuță netencuită, bătrânească, la o margine de sat și de cer, între o pădure sălbăticită și un drum prăfos. Bătrâna mi-a povestit despre cel mai frumos cadou pe care l-a primit în viața ei.

Era seara de Crăciun. O seară dulceagă și sonoră, cu văzduhul apăsat de colinde. Știți cum se colindă, nu-i așa? Întâi, părinții, bunicii. Nașii. Prietenii. Finii. Colegii. Nici nu știi când se crapă de ”Bună dimineața lu Crăciun”. Toată lumea e dispusă spre bine, s-a dat cep veseliei și țuica fiartă sfârâie în pahare groase.

În apăsarea asta de bucurie și sunet, bătrâna Măriuța se pregătea de culcare, în cămașa ei de cânepă. Suflase scurt în lampă și, prăbușită peste țolul de lână, ghemuită în singurătatea ei de supraviețuitoare, mărunțea niște rugăciuni, bătrâne ca și Crăciunul, când, deodată, de dincolo de fereastră, ”Pogorât-aaa, pogorât, Domnul Sfânt pe acest pământ, la margiiiiinea satului, la casaaaa săracuuuului!” A sărit bâtrâna, cu bucurie și cu cutremur, și a aprins lampa și a crăpat ușa, cu țolul în cap, să-i intre în casă păstorii și magii cu vestea minunată...

La ușă, cu lumânări în mână, preotul din sat și preuteasa, răscumpărând cerul, cântau colinda bogatului la casa săracului....

Mihai nu zice nimic, dinspre Someș se aud sloiuri ciocnindu-se ca paharele de cristal, e ger și peste oraș tropăie veselia. Tăcem amândoi și ne luăm puțin de mână, timizi și copleșiți.

Cel mai frumos dar, dintre toate, e timpul trăit alături de oamenii pe care îi iubim.

Lăsați magazinele, pungile colorate și cadourile de pământ... întoarceți-vă acasă și petreceți-vă frântura de sărbătoare cu cei care vă umplu inima de fericire. Acesta e spiritul cel creștinesc al sărbătorilor. Și pentru aceste clipe, sărutmâna Doamne, sărutmâna.

Crin Triandafil THEODORESCU

7232 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro