Proiectul centurii de SUD este extrem de controversat, iar un grup de bistrițeni au dat în judecată Primăria Bistrița și susțin că referendumul organizat de Crețu NU este legal. Motivele: instanțele de judecată au anulat Hotărârea de Consiliu Local, privind varianta de ocolire a Bistriței, fapt care, implicit anulează orice referendum.
Citiți mai jos manevrele prin care Ovidiu Crețu a reușit să organizeze referendumul pentru centura de sud. Florin Chereji, Tănăsie-Daniel Georgiu, Daniel-Lucian Grigore și Ștefan Pop sunt cei care au dat în judecată Primăria Bistrița.
Iată argumentele lui Florin Chereji&Co, împotriva REFERENDUMULUI centurii de SUD:
- Prin sentința civilă nr. 409, pronunțată de Tribunalul BN s-a dispus anularea HCL nr. 151/09.09.2010, iar aceste dispoziții au rămas neschimbate
- Dat fiind prevederile legale de mai sus, faptul că asupra unor aspecte juridice, instanțele s-au pronunțat în sensul declarării lor ca nelegale, includerea întrebării la referendum, legat de centura de SUD este NELEGALĂ.
În documentele depuse la dosarul nr. 5773/112/2013, Chereji consideră că o consultare populară în privința realizării centurii ocolitoare pe un traseu ce nu poate fi pus în practică, dat fiind caracterul nelegal, nu își are rostul și s-au cheltuit importante sume de la bugetul local pentru referendum. Grupul de contestatari consideră că o consultare publică referitoare doar la o singură variantă propusă, este NELEGALĂ. Asta deoarece mai există alte varainte fezabile de realizare a centurii de sud.
Șmecheria primarului Crețu Ovidiu
Crețu ar fi șmecherit deciziile instanțelor și a modificat pe alocuri traseul centurii supuse referendumului. Astfel, HCL nr. 99/2013 centura de sud, rebotezată e aceeași Mărie, cu altă pălărie. Iar referendumul s-a pronunțat asupra noii variante. Practic, primarul a ocolit deciziile instanțelor, urmărindu-și scopul realizării unui referendum, pe un nou traseu.
Varianta ocolitoare 2 Sud care este menționată în HCL 151/2010, descrisă în această hotărâre este în proporție de 85% la fel cu varianta ocolitoare descrisă în HCL nr. 99/2013. În sensul că traseul acestei variante ocolitoare NU se poate realiza în intravilanul localităților dat fiind prevederile legale în acest sens. Ambele variante propuse trec pe o suprafață de 5 kilometri în intravilanul localității Bistrița.
Referendumul pentru centură e NUL. Crețu măsoară cu ocaua sa!
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. În situația de față, la referendumul organizat în 29 septembrie 2013 NU au participat jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, prin urmare referendumul NU a realizat exigența legală mai sus menționată. Cu toate astea, Crețu adeclarat public faptul că el consideră referendumul și majoritatea celor care au votat au fost pentru centura de sud. El pe aceștia îi ia la calcul și insistă pentru realizarea proiectului.
Ce zic juriștii Primăriei Bistrița
- Inițiativa de construire a centurii de sud aparține Ministerului Transportului și face parte dintr-un proiect finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare
- Varianta de traseu supusă referendumului este la faza de studiu de fezabilitate, amplasamnetul exact va fi definitivat la faza de proiect tehnic, putând fi aduse modificări fără majorarea lungimii traseului.
- Conform reglementărilor de accesare a fondurilor europene în domeniul specific sunt finanțabile doar variantele de ocolire care afectează și zone de intravilan, în proporție de maxim 40%.
- Varianta de ocolire sudică, cu lungimea de 14,58 de kilometri și valoare de 173.949.339 euro este singura variantă finanțabilă.
- Varianta ocolitoare supusă dezbaterii publice prin referendumul din 29.09.2013 NU este aceeași cu varianta de ocolire menționată în HCL nr. 151/2010.
Tribunalul BN a respins ca neîntemeiată acțiunea lui Chereji, din dosarul nr. 5773/112/2013, privind referendumul pentru centura de sud. În consecință, Crețu a fentat deciziile instanțelor care s-au pronunțat împotrivă și a supus la vot același traseu, modificat pe alocuri.