O tradiție veche de Paşte se respectă cu sfinţenie şi astăzi în multe zone din Bistriţa-Năsăud. Creştinii pun în coşuri împletite din nuiele, bunătăţi pregătite pentru masa de Paşte, le duc la biserică în Noaptea de Înviere şi aşteaptă până spre dimineaţă ca preotul să le sfinţească.
Produsele sfinţite de slujitorii bisericii în Noaptea de Înviere trebuie mâncate la masa de sărbătoare, împărţite rudelor şi nevoiaşilor şi sub nicio formă nu trebuie aruncate.
În coş se pune pască, slănină, ouă vopsite, cozonac, carne de miel şi se poate pune chiar şi vin. Fiecare din aceste elemente are o simbolistică aparte, ouăle spre exemplu, fiind asociate cu fertilitatea şi belşugul.
Bucatele se pun într-un coş împletit din nuiele şi se acoperă cu un prosop curat. Femeile duc coşurile la biserică înainte de începrea slujbei de Înviere şi le pun în faţa altarului.
La Năsăud coşurile cu bucate sunt sfinţite abia dimineața, uneori credincioşii stau chiar şi până la ora 5.00 pentru a-şi lua coşurile binecuvântate.
După ce oamenii ajung acasă şi gustă din pasca primită de la biserică trebuie să guste şi din bunătăţile sfinţite şi să ciocnească ouă roşii spunând „Hristos a Înviat”.