Și anul acesta, pentru al doilea an consecutiv, oierii vor rămâne cu mii de miei în ferme, străinii nemaifiind interesați să cumpere miei din România. Motivul? Nimeni nu știe! Cert e un lucru: înainte de Paște s-a exportat doar un sfert din numărul mieilor vânduți anul trecut, deși prețul a scăzut!
Doar 5300 de miei din județ au plecat spre țări europene, înainte de Paște, conform unei statistici a Direcției Sanitar Veterinare Bistrița-Năsăud de la finalul lunii martie.
Șeful Direcției Sanitar Veterinare Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, spune că exporturile au crescut luna acesta, apropiindu-se sărbătorile de Paște.
Totuși, fermierii sunt extrem de îngrijorați, în primele trei luni de zile numărul mieilor exportați ajungând abia la o treime față de anul trecut când au fost exportați peste 15.000 de miei.
„Nu se mai cumpără miei de la noi! Nu știm de ce! Nici grecii, nici italienii, nici croații nu mai iau miei. Problemele sunt foarte mari. Mulți fermieri au hotărât să abandoneze această activitate... Mai există încă în ferme miei de anul trecut că ne-au tot amânat cu cumpăratul... Până la apariția mieilor de anul acesta ar fi trebuit vânduți cu toții, acum cei de anul trecut au 50-60 kg și nu-i mai vrea nimeni pentru că sunt prea mari.... Nu știm ce vom face cu ei”, spune supărat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Bistrița-Năsăud, Ioan Cîmpian, care mai spune că și prețul a scăzut foarte mult. „Dacă în urmă cu trei - patru ani prețul era de 12 lei în viu, a scăzut apoi la 11 lei, anul trecut a ajuns la 10 lei și anul acesta kilogramul de miel se vinde la export cu 8-9 lei”, mai spune Ioan Cîmpian.
Județul Bistrița-Năsăud este cel mai mare exportator de miei din Transilvania și anul trecut a trimis la export peste 90.000 de miei, numărul fiind cu 7.000 mai mic decât în 2015.
Anul trecut în Grecia au ajuns peste 43.600 de miei, în Italia peste 22.350 și în Bulgaria peste 11.000 de capete.