În aceste zile, la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii din Goleşti (Piteşti) creatoarea populară Virginia Linul participă la o conferinţă internaţională UNESCO. În paralel, ea îi învaţă şi pe copiii din zonă arta de a coase mărgele şi de a confecţiona podoabe populare.
Conferinţa internaţională se desfăşoară până mâine şi are drept invitaţi reprezentanţi din 14 ţări. Două din temele de discuţie ale conferinţei sunt “Muzeul viitorului, simbol al identităţii într-o lume globalizată” şi “Tradiţii populare reflectate în muzeul viitorului”. O a treia temă tratează modalităţile de atragere a tinerilor în muzee, a povestit Virginia Linul pentru Bistriţeanul.ro, recunoscând că schimburile de experienţă cu invitaţii din celelalte ţări au fost deosebit de fructuoase şi interesante.
Virginia Linul a fost invitată să participe la conferinţă chiar dacă nu reprezintă un muzeu sau o instituţie a statutului român, pentru simplul motiv că organizatorii conferinţei au fost fascinaţi de lecţiile predate de creatoarea din Salva celor aproape 200 de copii care participă la o tabără de creaţie populară în zonă.
Creatoarea a fost invitată să-i înveţe pe copiii argeşeni cum să creeze podoabe tradiţionale şi să coase mărgele. Tabăra se va încheia pe 6 iulie iar lucrările celor mai talentaţi copii vor fi expuse şi premiate de organizatori.
Virginia Linul a mărturisit că s-ar bucura tare mult dacă şi autorităţile din Bistriţa-Năsăud ar îmbrăţişa şi ar pune în practică ideea de a organiza tabere de creaţie populară pentru copii şi adolescenţi.