Simpozionul internațional „Creativitate şi inovare în predarea-învăţarea Istoriei și a disciplinelor umaniste” se desfăşoară azi, la Hotel Metropolis, începând cu ora 15:00. Mâine, la Palatul Culturii, bistriţenii sunt invitaţi să participe la Concursul interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale.
Asociația Profesorilor de Istorie din România - filiala Bistrița-Năsăud (APIR-BN) are onoarea de a vă invita la Simpozionul Creativitate şi inovare în predarea-învăţarea Istoriei și a disciplinelor umaniste.
Scopul acestui simpozion este să dezbată problemele de interes major privind predarea - învățarea Istoriei și a disciplinielor umaniste, să sublinieze importanța promovării valorilor şi patrimoniului istoric local și național, în spiritul susţinerii egalităţii de şanse, a specificului tradiţional autentic local, a valorilor democratice europene şi a dezvoltării regionale comune, în educarea și formarea tinerei generații.
Astăzi, între orele 15:00 - 18:00, Hotelul Metropolis va găzdui Simpozionul internațional Creativitate şi inovare în predarea-învăţarea Istoriei și a disciplinelor umaniste, prilej cu care vor fi aduse în discuție probleme de interes major privind predarea și învățarea acestor discipline, rolul și importanţa studierii lor în şcolile din România, importanța promovării valorilor şi a patrimoniului istoric local și național.
Vor susține comunicări în cadrul simpozionului:
Ion Achiri, conf. univ. dr., directorul Centrului de Excelență Didactică (C.E.D.) din cadrul Institutului de Științe ale Educației a Republicii Moldova;
Serafima Roșcovan, specialist principal-metodist C.E.D., I.Ș.E., Republica Moldova;
Iulia Pancu, directorul Direcţiei Învățământ a Raionului Ungheni, Republica Moldova;
Cristina Beschieru, director Centrul de Excelenţă, Ungheni, Republica Moldova;
Shi Jiaowang, Zhejiang University of Science and Technology, China
Vasile Duda, istoric de artă, director Liceul de Arte Plastice „Corenliu Baba” Bistrița
Gelu Iutiș, conf. univ. dr., Universitatea „Al. I. Cuza” Iași
Călin Felezeu, prof. univ. dr. Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Coordonatorii proiectului sunt prof. Claudiu Șular, profesor de Istorie la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, prof. drd. Zbînca Anca – Loredana, profesor de discipline Socio-Umane la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița și prof. Manea Angelo-Aurelian (inspector școlar) profesor de istorie la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița.
În cadru simpozionului va avea loc lansarea cărții semnate de Voichiţa Stejerean şi Vasile V. Filip - Popasuri și povești din Piemontul Călimanilor – Eposul unui sat de munte din Bistrița-Năsaud: Budacul de Sus.
Prezentarea cărţii va fi realiată de către Cosmina Timoce - Mocanu, doctor în Etnologie și cercetător principal în cadrul Institutului „Arhiva de Folclor a Academiei Române" din Cluj-Napoca.
În cadrul aceluiaşi proiect, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, începând cu ora 9:00, în sala de spectacole a Palatului Culturii din Bistrița se va desfăşura cea de-a IX-a ediţie a Concursului interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale - „Istorie şi tradiţii”.
Probele de concurs constau în interpretarea unui obicei, cântec şi/sau dans tradiţional, specific zonei de provenienţă a grupului tradiţional, prezentarea unei personalităţi locale reprezentative precum şi a unei reţete culinare / produse tradiţionale specifice zonei de provenienţă a grupului.
Participanţii sunt copii şi tineri de la şcoli şi licee din municipiul Bistriţa și județul Bistrița-Năsăud, din judeţele Arad, Cluj şi Maramureș, precum şi Ansamblul „Codrenii” de la Şcoala de Arte Străşeni, din Republica Moldova.
Pe durata desfăşurării evenimentului, până în jurul orei 13, este aşteptat şi publicul spectator din Bistriţa, alături de iubitorii de tradiţii autentice.
Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.
Proiectul „Istorie şi tradiţii” este cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița, în baza prevederilor Legii nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile, din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general - fiind iniţiat de Asociaţia Profesorilor de Istorie din România – filiala Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, având susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Centrului Cultural Municipal.
prof. Igna-Claudiu Şular,
președinte APIR-BN
Foto Arhivă