Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  106 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Crăciun Silivan: Dealul Codrișor alunecă încontinuu! Nu se poate construi un drum de centură pe el...

22/09/2013 09:37:18 Flavia DANCIU  
Codrișor, un deal cunoscut cu dese alunecări de teren, susținut de o pădure din care odată tăiate 4 hectare este ușor de prevăzut ce se va întâmpla. N-a rezistat aici nicio pârtie de schi, amenajată la un moment dat. ”Se suține o lucrare care practic nu poate fi efectuată” ne explică bistrițeanul Silivan Crăciun.

 

Silivan Crăciun este unul dintre bistrițenii care se împotrivesc public proiectului primarului Ovidiu Crețu privind amenajarea unei centuri care să ocolească orașul prin pădurea Codrișor. Și are argumentele sale. Copilărind în zonă știe foarte bine că dealul este permanent într-un proces de alunecare. Își amintește cum, cu zeci de ani în urmă, pe dealul Codrișor a fost amenajată o pârtie de schi. S-au făcut eforturi foarte mari pentru realizarea ei, dar alunecările au făcut-o să dispară.

”Cum este perimetrul actual al ștrandului, mă refer la gardul de împrejmuire, privit dinspre apă, în partea de sus stânga, în acea zonă era coborârea pârtiei de schi, pârtie amenajată în `68 – `69”, povestește Silivan Crăciun pentru Bistrițeanul.ro.

Pentru amenajarea acestei pârtii de schi s-a solicitat ajutorul militarilor pentru a face coridorul pe care urma să vină panta, de unde trebuiau scoase rădăcinile copacilor prin dinamitare.

”Arborii au rădăcini și orizontale, și verticale și oblice, la dimensiuni foarte mari. S-au tăiat arborii așa cum se taie arborii, dar pentru a se putea îndrepta solul, pentru a fi util la o pârtie de schi, a fost nevoie ca acele rădăcini să fie scoase. Cu toate că s-a intervenit manual, nu s-au putut scoate și astfel singura soluție a fost dinamitarea. Apoi s-a intervenit cu utilaje pentru a face coridorul necesar pentru pârtia de schi”, ne-a mai explicat acesta.

Lucrările nu s-au finalizat și pentru că nu s-au construit rigole laterale și oblice pentru scurgerea apelor de pe panta de schi, inundațiile și alunecările de teren au făcut ca pârtia să dispară.

”Acest lucru a dus la nenorocirea din `70 când au fost inundațiile, dacă bine îmi amintesc eu, undeva în luna mai. Aceste inundații au produs alunecări de teren în mai multe porțiuni, în partea de jos, ajungând până în mijlocul albiei râului Bistrița, cu pericol de a bloca integral albia râului” a povestit Crăciun.

Pentru înlăturarea acestui pericol și curățarea albiei s-a solicitat ajutorul militarilor de la Zalău și de la Dej, iar după curățarea zonei s-a amenajat și drumul actual de pe lângă apă, ce duce spre strada Viorelelor. Nici atunci nu s-au efectuat lucrări de consolidare a dealului cu pereți și tot ce trebuie.

De altfel, pe dealul Codrișor există zone care alunecă încontinuu.

”Există zone, care de sute și sute de ani sunt active. Mă refer aici la zona pe care noi o numim Surpătură, care se poate observa de pe direcția Podul Budacului, Biserica Penticostală și pădure sus. Sau, capătul străzii Ioan Vidu dă exact în pădure unde există potecă încă și acolo există un vârf de pantă cu un canal spre interior care preia apele din vârf și tot alunecă. Noi ne jucam când eram mici pe acolo că alunecam după ploaie de zici că eram pe sanie. Și pot demonstra și acum că sunt arbori care, din copilăria mea, au ajuns la zeci de metri în acea crăpătură și încă se tot deplasează”, ne-a mai explicat bistrițeanul.

Mai mult, acesta a specificat că la o anumită adâncime, în pământ, sunt straturi de ardezie care atunci când plouă și apa ajunge la ele, devin alunecoase.

”E un proces continuu în care apa pătrunde, formează denivelări, se fac acolo ca niște băltiri, iar după ce apa se scurge, solul crapă și alunecă terenul, încet, încet”, spune Crăciun.

Pentru a exemplifica mai bine faptul că ”dealul se mișcă”, bistrițeanul își amintește de două case care astăzi nu mai există după ce dealul a venit peste ele.

”În capătul străzii Ioan Vidu, e un teren la ora actuală, dar acolo au fost două case. Din informațiile pe care le dețin eu, acolo a fost casa părinților lui Călin Mariș și încă o casă a familiei Urs. Nu mai știu exact perioada dar a venit pădurea peste aceste case și le-a distrus”, își amintește Crăciun.

O altă mențiune făcută de bistrițean este că în 1985 – 1986, actuala IPTANA a efectuat o lucrare a cărei documentație se găsește la Consiliul Județean, în care se menționează că în urma finalizărilor lucrărilor geofizice s-a constatat că într-adevăr dealul Codrișor are zone cu procese de alunecare continua și imprevizibile.

”Această constatare, Iptana a menționat-o și în memoriu de prezentare depus la mediu pentru Varianta Ocolitoare SUD 2. La 5.09.2012 Agenția de Mediu a emis actul etapei de încadrare. Noi am depus plângere prealabilă la mediu și în argumentele pe care le-am adus am cerut revocarea în tot de către Agenția de Mediu. Au adunat comitetul tehnic de analiză și apoi,după ce au analizat, au revocat întru totul această decizie. Noi am depus plângerea la 02.10.2012 și hotărârea de revocare ne-a trimis-o la 24.10.2012. Inclusiv președintele Agenției Naționale de Mediu ne-a răspuns la plângere, spunând clar că a fost revocată decizia de construire pe acest traseu”, a spus bistrițeanul.

Astfel, Crăciun Silivan crede că primarul susține efectuarea unei lucrări care practic nu poate fi realizată și, în plus, Agenția de Mediu a revocat-o întru totul.

2164 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro