Dar de această dată pentru o cauză nobilă! Căci peste 200 de spectatori – preoţi, oficialităţi, primari, consilieri locali şi judeţeni, profesori, tineri de toate vârstele, simpli credincioşi sau iubitori de folclor adevărat – s-au adunat astă seară pe pietonal, în Teatrul de vară, pentru a asista la un regal de muzică populară.
“Nu vrem să facem mari teologi din tinerii care vor trece pragul Centrului Misionar pentru Tineret din Sângeorz Băi. Vrem doar să-i responsabilizăm, să oferim societăţii buni creştini iar la sfârşit să ne împărtăşim cu toţii din acelaşi potir” a spus Tudor Mudure, coordonatorul proiectului pentru care astă-seară s-a organizat un memorabil concert.
Nume grele ale folclorului transilvănean au pus umărul şi au acceptat să susţină câte un mic recital renunţând la onorariu pentru a sprijini astfel construirea Centrului Misionar pentru Tineret ”Preot Profesor Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.
Dacă anul trecut, la concertul caritabil susţinut tot la începutul lunii noiembrie – invitatul de onoare a fost Ioan Bocşa şi grupul Icoane – în acest an a fost rândul lui Ioan Pop şi al Grupului Iza – să strălucească pe scenă şi să smulgă ropote de aplauze la scenă deschisă, însufleţind atmosfera cu ritmurile lor maramureşene surprinse “într-o clipă de revelaţie”, după cum a remarcat Alexandru Pugna, prezentatorul evenimentului.
Concertul „Dă Doamne la lume bine!”, a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului împreună cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud – iniţiatorii şi susţinătorii construcţiei acestui centru misionar.
Evenimentul a fost onorat şi de ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a binecuvântat cu prezenţa sa întreaga adunare – dar şi pe unii dintre interpreţi – cum a fost cazul preotului Gavril Vârva, care a urcat pe scenă împreună cu fiul său Mihai, de 10 ani, emoţionând publicul cu piesele lor.
În recital au evoluat grupul coral al Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Bistriţa-Năsăud, elevi ai Liceului cu Program Sportiv şi ai Liceului de Muzică „Tudor Jarda” dar şi Cristina Retegan, Anuţa Motofelia, Ioachim Spân, Mirela Petruş, Domnica Dologa, Nicolae Cioancă, Cornelia Ardelean Archiudean, Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Nicolae Mureşan şi Neluţu Petruşca.
Interpreţii au fost acompaniaţi de orchestra ansamblului profesionist „Dor românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud iar spectatorii au fost invitaţi să contribuie la construcţia Centrului pentru Tineret achiziţionând un bilet, contra sumei de 20 de lei, sau oferind donații într-o cutie special amenajată în acest sens.