Programul de guvernanare PSD a stârnit numeroase controverse prin măsurile extreme, ar zice unii. Lectorul bistrițean care lucrează în cadrul Universității Boston, Cornel Ban, comentează măsura creșterii salariului minim pe economie.
„Eliminarea de către noul guvern a măsurii aberante luată de guvernul Boc de a scuti de plata contribuțiilor sociale și de sănătate veniturile celor ce câstigă peste 11 salarii minime pe lună, pe fundalul tăierilor de salarii, beneficii și așa mai departe este cât se poate de firească. Panica «lumii bune» în raport cu această masură este doar expresia normalizării unui neoliberalism integrist la noi în țară. Laolaltă cu mărirea salariului minim, această rectificare în politica fiscală poate face parte dintr-un efort mai mare de a reduce dezechilibrul masiv dintre categoriile de salariați și dintre muncă și capital în PIB”, explică Cornel Ban pe pagina sa de Facebook.
Acesta dă și o soluție, echilibrul fiind, în opinia sa, esențial: „Sunt pași notabili, însă prea modești în raport cu nevoile enorme ale celei mai inegale societăți europene și cu vulnerabilitatea demonstrată a României în caz de criză a datoriilor suverane (remember 1998, 2009). Nu trebuie reinventată roata aici. Soluția adevarată și sustenabilă economic este o revoluție fiscală progresistă atât la nivelul treptelor de impozitare, cât și la nivelul colectării, ajungând la o mărire a raportului dintre bugetul public și PIB pe termen mediu spre 35 la sută. Toate acestea presupun în esență mai multă austeritate și spre vârful piramidei sociale. Deocamdată, această agendă lipsește în România”.
Cornel Ban este doctor în științe politice și director adjunct al Centrului de Cercetare pentru Politici Globale Boston University, dar și autorul unei cărți tipărite la una dintre cele mai prestigioase edituri din lume, Oxford. Lucrarea sa se intitulează Ruling Ideas.