Copoiul Ardelenesc, una dintre cele mai căutate rase de câini de vânătoare a făcut senzație astăzi la Figa, la competiția „Vânătoare la Ceaun”. Rasa s-a născut în inima Transilvaniei pe vremea ocupației austro-ungare și a fost folosită chiar și de boieri. Județul Bistrița-Năsăud se află în topul numărului de exemplare.
Încă din anul 1966, Copoiul Ardelenesc este rasă cu acte în regulă. Aceasta a fost omologată nu de către români, ci de către vecinii unguri, deși a luat naștere în inima Transilvaniei.
În momentul de față în țară sunt câteva sute de exemplare cu acte și încă câteva sute fără acte. Potrivit crescătorilor se fac eforturi destul de mari pentru popularizarea rasei și pentru înmulțirea numărului de exemplare.
De sute de ani Copoiul Ardelenesc, despre care crescătorii spun că are o rezistență ireală, a fost folosit la vânătoare, printre cei care au apelat la această rasă numărându-se până și nobilii unguri. Datele istorice sugerează că această rasă a luat naștere pe vremea austro-ungarilor, având la bază un copoi turcesc.
Peste 20 de exemplare au fost prezentate astăzi în cadrul competiției culinare „Vânătoare la Ceaun”. Mulți dintre crescători au bătut sute de kilometri pentru a-și prezenta mândrețea de câine.
Bistrița-Năsăud, printre județele cu cele mai multe exemplare
Cele mai multe exemplare se găsesc în județele Alba și Bistrița-Năsăud. Deși ungurii au omologat rasa, se pare că vecinii noștri au mai puține exemplare decât noi pe teritoriul lor. Mai mult, aceștia și-au mărit efectivul cu ajutorul unor exemplare provenite din Maramureș.
Un astfel de câine costă între câteva sute de euro în cazul puilor și poate trece de 1000 de euro în cazul câinilor deja dresați pentru vânătoare. Pentru a învăța să gonească vânatul, câinii au nevoie de cel puțin jumătate de an. Crescătorii spun că ajung la eficiență maximă abia la vârsta de 3 ani.
Chiar dacă până acum această rasă s-a folosit pentru mai multe tipuri de vânat, după Revoluție, vânătorii au încercat să îi canalizeze spre mistreț și urs.
„Sunt foarte rezistenți, își refac energia peste noapte, așa că te poți baza pe ei chiar și a doua zi după partida de vânătoare. De asemenea, sunt foarte atenți, dacă au fost învățați cu mistreți, pot să alerge zeci de căprioare pe lângă ei că nu reacționează” - explică un crescător al acestei rase