Prin intermediul clubului Rotary Bistrita Nosa- un copil din Bistrita nascut cu malformatii cardiace a fost operat gratuit la Spitalul Monza din Bucuresti prin programul“SALVATI INUMA UNUI COPIL” –proiect al Districtului Rotary 2241 Romania Republica Moldova.
Mario Leite in varsta de 9 luni, din Bistrita a fost diagnosticat de Clinica Cardiologie III Copii Tg Mures cu tetralogie Fallot care este cel mai intalnit defect cardiac congenital care consta in asocierea a patru anomalii anatomice. Afectiunea este incadrata in bolile cu potential cianogen, cele care induc bebelusului inca de la nastere aspectul albastrui datorita faptului ca in urma acestui defect fluxul de sange oxigenat din circulatia sistemica devine necorespunzator nevoilor.
I s-a prescris un tratament dar familia nu dispunea de resursele financiare necesare nici pentru a merge la controlul periodic la Tg.Mures. Astfel, acest caz a fost identificat de viitorii membri ai clubului Rotary Interact Bistrita Nosa, la acea data in formare, iar ulterior prin intermediul Clubului Rotary Bistrita Nosa a fost introdus in programul districtului Rotary 2241 Romania Republica Moldova –“Salvati inima unui copil”.
Prin acest program copiii cu astfel de probleme sunt trimisi la operatie, pe cheltuiala districtului in Israel, dar in acest caz Mario a fost operat de o echipa de medici de la Spitalul Monza din Bucuresti, prin sponsorizarea facuta de spital la Balul “Salvati Inima unui Copil” organizat la incepului anului 2014 de cluburile Rotary din Bucuresti.
Mario a fost externat, se simte bine si vom face toate demersurile necesare pentru ca acest copil sa aiba o viata normala, iar in acest sens cerem sprijinul autoritatilor locale in vederea acordarii unei locuinte sociale pentru aceasta familie care traieste la limita subzistentei.
Consider caci prin intermediul clubului Rotary Bistrita Nosa, a membrilor acestui club, a avantajului de a face parte dintr-o mare organizatie mondiala-Rotary, am contribuit la salvarea unei vieti.
Fara tratament chirurgical rata mortalitatii acestei afectiuni creste treptat de la 30 % la varsta de 2 ani, la 50 % la varsta de 6 ani, iar specialistii estimeaza caci 20 % din pacienti ating varsta de 10 ani si mai putin de 5 % ating varsta de 20 de ani.
Multumim tuturor celor care au contribuit la salvarea acestei vieti!
Marsineta Vaida
Presedinte Rotary Club Bistrita-Nosa
An Rotarian 2014-2015