Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  44 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Copiii si parintii si-au luat pedeapsa. Profesorii si reformatorii cand?!

05/07/2011 11:35:44 Claudia ANDRON  
Dezastru la Bac! - striga cu totii. Serios?! Eu as zice ca dezastrul e in invatamant! Copiii si parintii si-au luat pedeapsa. Vreau sa stiu doar cand profesorii si reformatorii super destepti ai invatamantului, din ultimii 20 de ani, isi vor lua pedeapsa?!

Nu cred ca dezastru la Bac e expresia potrivita. Ce-a fost la Bac-ul din acest an e doar o realitate cruda. Copii nepregatiti, pusi in fata unui examen serios, nu i-au facut fata si au picat pe capete. Cine e de vina?! Vinovatii sunt multi: copiii, parintii, profesorii, sistemul si reformatorii lui si, nu in ultimul rand, societatea si exemplele ei.

Copiii au cea mai mica parte de vina, cred eu. Sunt victimele unui sistem bolnav, concentrat pe produs bani si nu pe acumulare de cunostinte sau performanta. Daca dupa 20 de ani de reforme ale invatamantului acestea sunt rezultatele netrucate, ce vina au copiii sau de ce sa poarte ei toata vina? Oricum, ei si-au luat pedeapsa ca nu au invatat. Scuza ca au fost prea supravegheati, ca asta i-a stresat, nu tine, ca pe webcam n-au niciun stres...Altii, la fel de supravegheati, au luat 10. Si daca stapanesti materia, chiar nu te intereseaza ca e cineva cu ochii pe tine.

Parintii au si ei partea lor de vina. Ani de zile nu le-a pasat ce fac politicienii cu sistemul de invatamant, i-au interesat stirile cu morti si raniti, crime si violuri. 12 ani de scoala nu s-au intrebat de ce e nevoie de 10 manuale diferite pentru o materie din acelasi an de invatamant sau de ce notele copilului lor cresc imediat dupa ce au acceptat sa plateasca meditatii profesorului de la clasa. Nu au fost interesati de cunostinte, de ce invata copiii lor, daca rezultatele la scoala reflecta cunostintele sau suma de bani investita de ei in unii profesori.

Spunea un elev la televizor ca sefa de promotie a picat BAC-ul, iar un altul ca a platit un coleg 8000 de lei pe an celui care l-a meditat la matematica si pentru ce, ca a luat nota 4... Cum se poate ca elevi cu note mari de absolvire sau intens pregatiti ani la rand cu meditatii scumpe sa pice examenul?!

Profesorii... Extrem de vinovati. Multi foarte slabi si nedemni sa predea la clasa. Cred ca rezultatele profesorilor se masoara si in rezultatele elevilor. Daca ai meditat un elev ani la rand si a luat nota 4 la BAC, da-i banii inapoi ca i-ai luat degeaba, plus daune ca ai inselat increderea parintilor ca e bine pregatit. Scoli cu promovabilitate zero?! Toti profesorii demisia si cautati altii cu performante. Se plang de salarii, desi reduse cu 25 la suta, mai mari decat ale multora, dar nu i-am auzit cu aceeasi virulenta sa se planga de calitatea invatamantului sau de faptul ca elevii nu invata.

Despre profesorii care dau note mici la clasa si brusc, dupa meditatii, cresc notele elevului, ce spuneti? Banii astia i-ati contabilizat la venituri sau numai poezia cu slab platiti o aveti?

Daca v-ati facut treaba pentru banii pe care-i luati nu ati vrea sa discutam?! Daca nu pretindem calitate in invatamant profesorilor pentru banii pe care-i iau, de ce am mai pretinde sa-si faca treaba politistii, procurorii sau functionarii? Daca e sa ne batem joc de tara asta, macar sa o facem cu totii, organizat, sa vedem ce iese! Mai e putin si reusim...

Daca nu e asa de slaba calitatea invatamantului si e plin numai de dascali extraordinari, de ce sunt licee cu promovabilitate aproape zero si licee, precum Andrei Muresanu, Liviu Rebreanu sau George Cosbuc (Nasaud) care au reusit sa aiba procente foarte mari de promovabilitate. Poate se datoreaza si calitatii dascalilor de acolo. Nu stiu cum se face, dar acolo inca se face scoala si mai iau unii elevi si note mari, de aproape 10, la acelasi examen. Copiii sunt tot copii. Daca nu le pretinzi, daca nu slefuiesti diamantul, nu va straluci la niciun examen si nici in viata. Iar daca esti un dascal care te gandesti doar la bani si cum sa dai mai multe meditatii, locul tau nu e in invatamant, chiar si in asta prost platit.

Reformatorii sistemului, desteptii desteptilor din politica ultimilor 20 de ani. Astia au facut rahatul prastie...Au reusit cu schimbari fara logica peste alte schimbari la fel de fara logica sa strice tot. Poate acum imi raspunde si mie cineva acum de ce nu mai era bun un singur manual pentru toate clasele si a fost nevoie de 10 de la tot atatea edituri? E vorba de ceva bani la mijloc?! Cine verifica atent manualele si imi da siguranta, ca parinte, ca toti elevii sunt la fel pregatiti? Daca intr-un manual exemplele sau metoda nu este cea mai potrivita, chiar daca respecta programa, si copilul meu, desi a invatat bine si are note mari, nu se prezinta la fel de bine pregatit ca un alt elev care a studiat dupa un alt manual? De ce sa nu invete toti la fel si sa dea un examen egal toti copiii? De ce acei destepti reformatori ai invatamantului, scoliti dupa un singur manual la vremea lor, acum, din ratiuni de afaceri cu sume monstruoase, accepta si sustin atatea manuale si edituri?!

Fiecare partid din tara asta si-a pus amprenta asupra invatamantului cu o reforma. Astazi, n-au dreptul niciunii sa comenteze ce au facut altii. Toti ati facut impreuna praf invatamantul si v-ati batut joc de copiii nostri, de banii nostri, ai contribuabililor si, foarte important, de viitorul nostru.

Ministrul Funeriu are un singur merit, acela de a fi aratat fata hada a invatamantului romanesc si ce generatii de copii au rezultat dupa 20 de ani de reforme. Nu va reusi insa nimic mai mult de atat. E nevoie de mult mai mult decat o demascare a situatiei. E necesara trasarea unei linii clare, disparitia afacerilor din sistem, trierea profesorilor, chiar a elevilor, plus muuulta stabilitate.

Nu sunt de acord ca ar trebui sa ingropam rahatul sub pres si sa sustinem examenele furate numai de dragul de-a ne imbata cu apa rece si sa avem generatii intregi de analfabeti cu diplome de BAC. Am destule exemple de semianalfabeti cu doua facultati si un master care nu inteleg de ce nu-si gasesc de lucru pe masura studiilor.

 Asa ceva nu mai trebuie sa se intample.

In incheiere, repet titlul: Copiii si parintii si-au luat pedeapsa. Profesorii si reformatorii cand?!

 


9000 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro