Chiar daca furtunile de acum trei sapatamani au provocat distrugeri masive din cauza rafalelor de vant si a copacilor prabusiti la pamant, Primaria Bistrita nu a facut inca o evaluare a copacilor periculosi.
Dupa furtunile care au facut ravagii in oras, primarul Ovidiu Cretu promitea ca impreuna cu o comisie va iesi in teren unde vor evalua numarul arborilor considerati periculosi.
Dupa trei saptamani, primaria nu are inca o statistica a copacilor ce pun in pericol siguranta bistritenilor. Un bilant realizat acum doi ani arata, spre exemplu, ca in Parcul Municipal, din 1173 de copaci, 170 au fost catalogati de specialisti ca fiind periculosi pentru siguranta si sanatatea celor care trec prin parc.
Din pacate, primaria nu are inca o inventariere exacta a tuturor copacilor periculosi din Bistrita desi in fiecare luna o comisie iese in teren pentru a face exact astfel de evaluari.
Luna trecuta, dupa furtunile din 14 si 16 iunie, 70 de arbori au fost doborati de vant, 20 dintre acestia fiind in Parcul Municipal. Imediat dupa aceasta, primarul a promis ca o comisie va iesi in teren pentru a verifica fiecare copac din oras, insa pana acum acest lucru nu s-a intamplat.
Luna de luna o comisie iese in teren pentru a raspunde sesizarilor venite din partea bistritenilor care sunt ingrijorati ca arborii batrani le pot pune in pericol bunurile sau sanatatea. Anul trecut, 88 de bistriteni au cerut sa fie taiati peste 200 de copaci considerati periculosi, insa echipele care au facut evaluarea in teren au aprobat taierea a numai 141 de arbori.
In urma furtunilor de luna trecuta, 96 de masini au fost avariate, o buna parte din acestea fiind zdrobite de crengile copacilor.
Pana acum la sediul primariei nu s-au primit cereri de despagubiri pentru avariile produse la masini insa municipalitatea se asteapta sa fie actionata in instanta de firmele de asigurari care au reparat masinilie distruse de copaci.
Adriana SOREAN