La aceasta ora are loc in sala de sedinte a Primariei Bistrita o sedinta extraordinara a Consiliului Local. Cu aceasta ocazie, alesii nostri dezbat problemele legate de constructia centurii de sud, in conditiile in care majoritatea cetatenilor prefera reabilitarea celei existente deja- cea de nord.
La sedinta sunt prezenti si reprezentanti ai proiectantului lucrarii-IPTANA, care au facut o scurta prezentare a avantajelor si a dezavantajelor constructiei variantei centurii de sud sustinuta de edilul Ovidiu Cretu.
Mai exact, Cretu ar dori ca centura Bistritei sa porneasca din Viisoara, in zona Gropii Saratii, sa traverseze apa inspre valea Budacului (zona Zavoaie), se continue prin padurea Codrisor, pe cursul raului Bistrita, Valea Ghinzii, sa traverseze Dealul Cocosului si sa se uneasca cu DN 17, in zona Unirea.
Varianta agreata de primar este pe placul celor de la IPTANA, care considera ca avantajele constructiei acestei centuri sunt mai multe decat dezavantajele. "Chiar daca pentru realizarea constructiei trebuie sa demolam trei case si sa defrisam 3,87 hectare din Padurea Codrisor, totusi credem ca aceasta varianta este mai buna pentru dezvoltarea orasului decat reabilitatea centurii de nord, existenta deja. Banii vin de la Guvern, iar Bistrita nu trebuie sa plateasca investitia", au precizat acestia.
"Principalul motiv pentru care varianta centurii de nord nu ar fi fezabila este aceea ca ea trece prin oras si nu mai este o centura ocolitoare", au mai completat reprezentantii IPTANA.
UPDATE 16.46
Consilierul local Gheorghe Tuta a declarat ca tot grupul consilierilor PD-L este impotriva construirii acestei variante si mai mult decat atat, in forma in care a fost realizat proiectul, centura nu corespunde cu cerintele impuse de Uniunea Europeana. Dan Molnar (PNL) a precizat ca s-a ajuns aici din cauza unei lipse de comunicare si trebuie sa se decida o data pentru totdeauna la care varianta -nord sau sud- vor demara lucrarile.
"Din punctul meu de vedere, reabilitarea variantei centurii de nord este mult mai oportuna. Costurile sunt mult mai mici si timpul de executie al lucrarilor este mai scurt", a completat Dan Molnar.
UPDATE 17.11
Potrivit reprezentantilor IPTANA, constructia centurii de sud ar costa 109 milioane de euro, iar reabilitarea celei de nord 65 milioane de euro.
UPDATE 17.17
La sedinta au venit si circa 50 de cetateni care locuiesc in zona Codrisor, pe unde ar trebui sa treaca centura de sud. Unul dintre oameni, nemultumit ca aceasta varianta ar distruge zona in care locuieste de zeci de ani, a declarat ca indiferent ce se va decide, atat el, cat si vecinii sai, vor face tot ce pot pentru a opri constructia drumului.
Un alt barbat a precizat ca niciunul din cele doua trasee nu este oportun deoarece ambele trec prin oras si ca ar trebui luat exemplul Gherlei, unde centura ocolitoare nu trece prin localitate.
UPDATE 17.33
Reprezentantii IPTANA au mai adaugat ca orice investitie are avantaje si dezavantaje, iar faptul ca cetatenii s-au impartit in tabere- pro sau contra centurii de sud- impiedica promovarea proiectului. In replica, Gheorghe Tuta a declarat ca ar trebui gasita o solutie care sa uneasca comunitatea din Bistrita si sa nu o invrajbeasca.
UPDATE 17.52
Primarul Ovidiu Cretu a precizat ca sustine in continuare constructia centurii de sud a orasului deoarece, in viziunea sa, este cea mai oportuna. El a mai adaugat ca a avut astazi o discutie cu proiectantii pentru a se construi un tunel pe sub Dealul Codrisor, idee care va fi analizata in perioada urmatoare.
UPDATE 18.24
Dan Molnar a precizat ca atat el, cat si restul consilierilor PNL, sustin traseul de nord. De asemenea, grupul consilierilor PD-L vrea reabilitarea centurii de nord.
UPDATE 18.49
Consilierul Rusu Andrei (PNL) a cerut sa se ia in calcul si varianta Sarata - Monariu - Budacu de Jos - Jelna - Ghinda, traseu care s-ar intersecta cu DN 17 in zona Livezile. Ideea sa a fost aprobata si de Dan Molnar, care a completat ca aceasta ar fi cea mai buna alegere.
UPDATE 19.00
Consilierii locali au respins cu o majoritate de voturi constructia centurii de sud prin zona Codrisor. Astfel, variantele ramase in discutie sunt reabilitarea celei de nord sau realizarea celei propusa de Andrei Rusu.