Deși avem un singur medic neurochirurg, conducerea CJ visează la o linie de gardă pe neurochirurgie, pentru a putea accesa fonduri de la Ministerul Sănătății, acesta fiind cel mai important proiect de viitor, după construirea heliportului și modernizarea unității de primiri urgențe.
„Am fost săptămâna trecută prin spital și pentru mine a fost o bucurie foarte mare să văd oameni operați pe creier, pe coloană. Medicul neurochirurg, Andrei Farcaș, îi un trimis al lui Dumnezeu aici pe pământ și la Bistrița și este un tip extrem de aplicat, cu un program foarte clar... Să vezi un om operat pe coloană sau de hernie de disc vineri, că luni se plimbă prin salon, este o realizare. Mă bucur foarte mult că toate investițiile noastre, care de fapt sunt investițiile oamenilor, ale comunității care plătește taxe și impozite, în acest bloc operator își arată roadele. Sigur că mi-a dat de lucru, de când spitalul este la un anumit standard au crescut foarte mult costurile. Să ai un bloc operator cu aparatură performantă, cu un sistem de filtrare a aerului... sunt niște costuri. În plus, față de asta, am aflat și eu, chirurgia în general este total neprofitabilă pentru că are costuri foarte mari și nu se acoperă. De neurochirurgie nu are sens să vă povestesc... Sunt lucruri scumpe, dar viața unui om are mult mai mare preț decât orice alt tip de cheltuială", a spus astăzi într-o conferință de presă președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Președintele CJ a recunoscut în conferința de presă de astăzi că are noi proiecte pentru spital.
„Fiind costuri foarte mari pe zona de neurochirurgie există și un program național în care Ministerul Sănătății finanțează o anumită parte, dar aceste programe sunt finanțate în spital în care există linie de gardă. Pentru linia de gardă trebuie 3-4 neurochirurgi. Noi avem unul, am înțeles că ar mai fi încă unul interesat și sper să-l aducem aici și, în termen scurt, sper să-i mai găsim și pe ceilalți doi ca să putem să autoriza spitalul cu linie de gardă și să putem intra în programul național de neurochirurgie”, a mai spus președintele Consiliului Județean.
În prezent, după deschiderea liniilor de finanțare, autoritățile județene se pregătesc să depună pentru accesarea de fonduri europene amenajarea unui lift de mare viteză, construcția heliportului și extinderea secției de urgențe a spitalului județean, dar și reabilitarea termică a secțiilor externe ale spitalului cel de pe Alba Iulia și cel de TBC situat pe Valea Ghinzii.