Consilierii județeni, chemați astăzi de îndată, la ședință, pentru a opta rectificare a bugetului, au alocat o sumă de 3.333.000 de lei primăriilor din județ. Din cele 62 de primării, trei nu au cerut bani, iar orașul Sîngeorz-Băi a rămas fără bani deoarece solicitarea nu se încadrează în prevederile legale.
Primăriile din Bistrița-Năsăud au primit în ședința de astăzi a Consiliului Județean sume pentru echilibrarea bugetelor locale. Trei dintre unitățile administrativ-teritoriale din județ, respectiv comuna Milaș, comuna Rebrișoara și Primăria municipiului Bistrița nu au solicitat alocarea de sume, iar orașul Sângeorz-Băi a rămas fără bani deoarece solicitarea făcută de primărie nu se încadrează în prevederile Legii 273/2006.
Sursele noastre spun că cei de la Sîngeorz-Băi ar fi solicitat sume pentru plata cheltuielilor cu operatorul de salubritate și pentru plata unor datorii, recente, care nu depășesc termenul de 90 de zile și nu se încadrează în categoria arieratelor. Din acest motiv solicitarea a fost respinsă.
Celelalte primării au primit sume cuprinse între 35.000 și 500.000 de lei, cea mai mare sumă, de 500 de mii ajungând la comuna Ilva Mică. Liderul PNL Robert Sighiartău a fost curios să afle de ce sunt diferențe atât de mari dintre alocările dintre comune.
„Cred că începând din anul 2006 Primăria Ilva Mică a depus un proiect pentru realizarea rețelei de canalizare la Compania Națională de Investiții. Consiliul județean a girat la acel moment și a contrasemnat contractul de finanțare între Consiliul Local Ilva Mică și Compania Națională de Investiții cu o cotă de cofinanțare foarte mare, de 50 la sută. Am reușit în 2014 să resuscităm acest proiect, din 2006 până în 2014 nu s-a făcut nimic. În 2014, s-a reluat licitația, s-a desemnat constructorul, lucrarea a fost finalizată și Consiliul Local Ilva Mică a făcut toate demersurile necesare pentru plata părții de cofinanțare. A accesat un credit de trezorerie la valoarea maximă posibilă, care nu a acoperit integral această sumă. Compania Națională de Investiții a luat banii de la Banca Mondială și exista riscul unor penalizări și de asemenea nerecepționarea la finalul lucrării până la achitarea cotei de cofinanțare. Suma restantă de plată este mai mare decât 500 de mii. Sunt două primării cu dificultăți foarte mari, una este Primăria Ilva Mică și a doua e comuna Miceștii de Câmpie cu probleme de funcționare vizavi de resursele bugetare pe care le aveau. La comuna Micești este alocată o sumă de 300.000 de lei ca să poată funcționa până la aprobarea noului buget. La Târlișua există de asemenea probleme de funcționare, la Prundu Bârgăului este vorba de darea în folosință a complexului de grădiniță, iar Prundu Bârgăului are venit zero de la finanțe, la Lechința este vorba de stația SMURD. Aici Consiliul Local Lechința investește peste un milion de lei din bugetul propriu, iar stația SMURD va deservi zona de câmpie. Și Căianu Mic are ceva peste alocările celorlalte comune, fiind vorba și aici despre construcția grădiniței”, a explicat președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan în plen.
UPDATE:
Traian Ogâgău: «Primăria Sîngeorz-Băi nu are arierate. Noi nu avem arierate, înseamnă că funcționează bine Primăria. Am cerut bani pentru salubritate și pentru altele. Nu ni s-au acordat. Am încredere că domnul președinte Radu Moldovan va ține cont și de noi pe viitor și îi mulțumim pentru toate eforturile sale».