Consiliul Județean a răspuns astăzi Primăriei Bistrița, la plângerea prealabilă înaintată de municipalitate prin care le cerea aleșilor de la județ să revină asupra unei decizii prin care primăriile trebuie să se descurce cu taxa de penalizare de 80 de lei/tona de deșeu nereciclat. Consilierii nu renunță la hotărâre, iar procesul merge mai departe.
În plângerea prealabilă înaintată către Consiliul Județean, municipalitatea era nemulțumită deoarece Consiliul Județean Bistrița Năsăud și-ar fi încălcat competențele prin adoptarea acestei decizii, considerată totodată nelegală.
După ce au analizat motivele expuse în plângerea semnată de primarul Ovidiu Crețu, consilierii județeni au stabilit că își mențin în continuare decizia prin care municipalitatea, alături de celelalte primării din județ, vor trebui să gestioneze singuri, cum știu ei mai bine, această situație.
Totuși, responsabilitatea primăriilor, care vor decide dacă vor plăti din bugetul propriu sau vor impune localnicilor să plătească taxa penalizatoare de mediu, este una provizorie, responsabilitatea urmând să revină apoi firmei care se va ocupa de salubritatea județului, respectiv de colectarea și transportul deșeurilor la groapa ecologică de gunoi.
Consilierii județeni au apreciat că situația în care Bistrița-Năsăud se află momentan este una specială, operatorul de salubritate fiind unul provizoriu, așa că până la definitivarea licitației și stabilirea unui nou operator, taxa penalizatoare de mediu rămâne în grija primăriilor din județ.
Între timp, Primăria Bistrița a acționat în judecată Consiliul Județean, solicitând instanței de judecată să suspende aplicarea actului normativ emis de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Cel mai probabil, după răspunsul pe care consilierii județeni l-au dat astăzi, municipalitatea va deschide un nou proces prin care va cere și anularea hotărârii luate de consilierii județeni.