Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  188 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Conservatorii, intre antene si voturile anului 2012

06/10/2010 09:00:40 Alin CORDOS  
Istoria Partidului Conservator este una strans legata de Dan Voiculescu si forta mediatica a trustului media inventat de cel supranumit Felix.

In 1992, lua nastere Partidul Umanist Roman. La nivel central, lucrurile erau cat se poate de confuze din punct de vedere politic si doctrinar.

Nemultumirea fata de trecut era omniprezenta, dar in esenta unii considerau ca trecutul a esuat din cauza ca ideologia sa de baza – comunismul – era structural gresita, in timp ce altii credeau ca structurile comuniste erau principial corecte, dar fusesera prost gestionate in ultima parte a perioadei ceausiste.

La nivel de judet, primele referiri despre umanisti apar la finele anului 1995, dar, doar prin anul 1997, aici incep sa functioneze si primele structuri organizate ale acestei formatiuni politice

Ionel Tompa: De la PUNR la un partid ceva mai PUR

Ionel Tompa face parte din garda veche a politicienilor bistriteni. El a intrat in politica odata cu Ioan Oltean, Ioan Tintean, Ioan Sonea, Ovidiu Teodor Cretu, Mircea Talos, Dorin Popescu, Ioan Aurel Rus sau Viorel Cotutiu dar si altii, iesiti din aceasta lume mai mult decat ciudata.

Vicepresedinte si secretar general al PUNR Bistrita-Nasaud, Ionel Tompa va deveni, in scurt timp, un lider important al PUNR si un apropiat al lui Ioan Gavra sau Valeriu Tabara.

Dupa esecul la alegerile din 2000, PUNR intra in disolutie, iar certurile intre lideri vor avea drept rezultat intrarea pe poarta cimitirului istoriei a acestei formatiuni politice. O parte din peuneristi vor pleca spre PRM, primul fiind Ioan Sonea, urmat de Ioan Aurel Rus, in timp ce Ionel Tompa va pune bazele PUR in Bistrita si mai apoi in judet.

Fostul lider al PUNR BN,Ovidiu Teodor Cretu, va trage cartea castigatoare si se va inscrie in PDSR, actualul PSD. Evolutia sa politica ulterioara a demonstrat ca a tras asul castigator. Aparitia PUR pe scena politica bistriteana nu a trecut total neobservata, mai ales ca disparitia PUNR va lasa un loc gol pe esicherul politic, loc pentru care se vor bate atat PRM cat si actualul PSD.

Moartea PUNR, venita pe fondul intaririi PRM si obtinerea a 20 la suta la alegerile parlamentare, va crea conditii propice pentru afirmarea umanistilor.

2004-2008: Pe aici nu se trece

Alegerile din 2004, vor propulasa PUR intre partidele care vor lua parte la impartirea ciolanului local, partidul apropiindu-se la 7 procente.

Astfel, Ionel Tompa va deveni vicepresedinte al Consiliului Judetean alaturi de Constantin Pamfiloiu, atunci membru al PRM, acum prim-vicepre?edinte al PC Bistrita-Nasaud.

O perioada buna, cat se poate de buna pentru umanisti, compromisurile politice facute dupa trecerea PUR din barca social-democrata in cea a defunctei Aliante DA, permitand unor membrii umanisti sa detina functii in primul Guvern Tariceanu.

In vara lui 2008, Tompa va candida pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrita din partea nou-botezatului Partid Conservator. Esecul de la locale il anunta pe cel de la parlamentare, conservatorii obtinand doar ceva mai putin peste 3 procente.

Dupa demisia lui Ionel Tompa, organizatia judeteana a PC va intra intr-un serios proces de disolutie, proces pe care nici macar venirea lui Ioan Georgiu (ex- PRM- PSD) nu il va putea opri.

Foarte aproape de „punerea” lacatului pe usa, Tompa va reveni in forta si va reorganiza atat cat se poate reorganiza partidul.

Ce urmeaza?

Alegerea lui Tompa in functia de onoare al PC BN si confirmarea pe functia de presedinte executiv al lui Claudiu Rosu-Mares nu este decat o varianta de optimizare a activitatii partidului prin impunerea unor nume inca necunoscute pentru esicherul politic bistritean.

Cat se poate de riscanta, aceasta varianta are nenumarate dezavantaje dar si avantaje. Astfel, vorbim de un presedinte care s-a inscris in partid in primavara acestui an, dupa ce a functionat in PSD. Fara vizibilitate pe esicherul politic, Claudiu Rosu-Mares are o misiune cat se poate de ingrata: obtinerea a 10 la suta la alegerile locale, intrarea in consiliul judetean si in cat mai multe consilii locale.

Predictii

Considerate drept punte de legatura spre alegerile parlamentare, localele au un specific al lor. Dintodeauna s-a votat omul si nu partidul, iar conservatorii nu au structuri foarte puternice in teritoriu. De altfel, multi dintre actualii primari vor ramane pe functia pe care o detin si dupa vara lui 2012.

Fara lideri charismatici in judet, PC risca sa nu ajunga la cele 5 procente necesare pentru a putea spera sa ia loc la masa celor bogati. Sigur ca lucrurile depind foarte mult si de candidatii pe care PC ii ca scoate la lumina, da si de modul cum va colabora cu PSD si PNL, cu toate ca la alegerile locale fiecare formatiune politica va participa pe propriile liste.

Se poate anticipa ca PC ar putea prinde undeva intre 5 sau 6 procente, asta daca valul va fi suficient de mare iar oamenii din teritoriu suficienti de motivati si determinati.

Sunt sigur ca dupa dezavuarea aliantei cu PSD si care a functionat doar la Bucuresti, conservatorii se vor indrepta spre PNL, partid considerat mai uman din punct de vedere politic decat social-democratii.

1608 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro