Cinci tineri din Cluj au venit cu ocazia zilelor Bistrita Medievala ca sa-si expuna lucrarile din hartie confectionata manual. Confectionarea chiar a unui suport de pahar sau a unui semn de carte dureaza cel putin 10 ore.
"Totul a inceput acum trei ani de zile. Erau patru baieti care s-au apucat de facut asa ceva. Acum doi ani m-am alaturat si eu lor si aceasta meserie a devenit pasiunea mea” a explicat pentru Bistriteanul.ro mestesugarul Stefan Ferenti.
Initiatorul “Natura Paper” se ocupa cu confectionarea acestui tip de obiecte de mai bine de 10 ani si el este cel care i-a invatat si pe ceilalti patru tineri.
"Noi singuri facem si hartia din celuloza de brad. Pregatirea ei: inmuierea in apa, uscarea, presarea si apoi prelucrarea in forma pe care o dorim. Doar acestea dureaza minim 10 ore, pregatirea efectiva a hartiei” a povestit Stefan Frentiu.
Pentru imprimarea diferitelor forme, modele sau embleme mestesugarii folosesc diferite matrite si masinarii vechi.
"Avem masinaria de imprimat si alte obiecte pe care le folosim care au o vechime de 100-150 de ani. Le-am cumparat pe toate din Elvetia. Daca am folosi masinarii mai noi, nu ar mai fi lucrari executate de mana” a explicat Stefan.
Astfel, cu hartia prelucrata manual, cei cinci mestesugari confectioneaza albume, calendare, diplome, meniuri, invitatii, carti de vizira, suporturi de pahare, gravure, mape, harti vechi, etc.
"Facem cam tot felul de lucrari ce pot fi confectionate din hartie. Daca este nevoie de mape, embleme, etc, le gasim pe internet si reusim sa le facem. Nu ne dam in spate de la comenzile clientului” povestesc mestesugarii.
Desi sediul “afacerii” este in Cluj, tinerii merg cu lucrarile lor peste tot in tara, dar pot fi comandate si pe internet. Astfel, obiectele sunt vandute de la cinci lei in sus, in functie de produs si numarul acestora.