Compania SUPERCOM a intrat în Bistrița măturând și spălând străzile orașului și a ajuns să pună mâna pe un contract „de urgență” prin care ridică și transportă gunoiul în tot județul. „Ne-au salvat” și pentru asta sunt plătiți regește, cu un tarif mai mare decât cel cerut de Vitalia. De neînțeles este de ce fug de presă și de întrebările pertinente
Primăria Bistrița pregătește un proiect de hotărâre care va ajunge joi pe masa consilierilor municipali, proiect prin care bistrițenii din localitățile componente ale municipiului vor plăti 3 lei taxă de salubritate, iar cei din Bistrița vor plăti 9,9 lei, din care 3,3 lei vor fi subvenționați de către Primăria Bistrița, subvenția reprezentând diferența de preț dintre tariful practicat de Vitalia și cel de urgență, al SUPERCOM. Totodată, dacă proiectul se aprobă, consilierii vor decide ca în familiile cu mai mult de 4 membri taxa de salubritate să se plătească doar pentru 4 persoane.
Din toată această afacere, SUPERCOM pierde. O dată pierde prin faptul că populația estimată sau pentru care și-a oferit serviciile în contractul de urgență scade și nu numai în Bistrița. Toate primăriile de orașe (Bistrița, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi) au făcut cereri către ADI - Deșeuri să fie tarifată populația din localitățile componente la tariful din mediul rural – 3 lei de persoană. Deși răspunsul ADI - Deșeuri încă nu a venit, Primăria Bistrița pare să anticipeze răspunsul și pregătește o hotărâre de Consiliu Local cu tariful preferențial la salubrizare în cartiere. Astfel stând lucrurile sunt mari șanse, cu sau fără răspunsul ADI, consilierii locali să voteze tariful mai mic pentru cartiere în toate cele patru orașe din județ. În plus, dacă se păstrează „modelul” de la Bistrița, primăriile de oraș ar putea vota și ca famiile cu mai mult de patru membri să plătească taxa de salubritate doar pentru patru persoane.
În acest context, este evident că SUPERCOM va avea pierderi. La fel ca Vitalia, una a contractat cu ADI - Deșeuri, o anumită populație în mediul urban, iar în timpul derulării contractului se trezește că-i scade populația și odată cu ea încasările estimate pentru prețul oferit în contract, chiar unde avea tariful mai mare (9,9 lei).
Bistrițeanul.ro a încercat să afle de la conducerea SUPERCOM cum va suporta aceste pierderi și dacă nu cumva, pe modelul Vitalia, va acționa în instanță ulterior Primăria Bistrița și restul primăriilor de orașe (dacă vor adopta și ele astfel de hotărâri) pentru recuperarea pierderilor.
Mai mare spaimă și panică nici n-am putut produce firmei SUPERCOM! Când a aflat că vorbește cu un jurnalist de la Bistrițeanul.ro și care ar fi speța în care le cerem părerea, directorul Dan Liță a încercat o eschivă, scuzându-se că este într-o ședință. Pentru că este o tactică obișnuită scuza unei ședințe subite și ne-am manifestat neîncrederea, insistând să purtăm o discuție, Liță ni l-a dat pe președintele companiei la telefon. Am încercat să-i aflăm numele înainte de toate, dar acesta a refuzat și să-și spună numele, darămite să răspundă întrebărilor noastre. Ne-a trimis să vorbim cu... sediul de la București și a închis rapid telefonul.
Astfel stând lucrurile, dacă nu au nimic de ascuns și vor să lămurească opinia publică cum își vor recupera pierderile rezultate în urma reevaluării populației din mediul urban, îi așteptăm să ne formuleze un răspuns pe care să-l trimită pe adresa de e-mail: redactia@bistriteanul.ro