Medicii de familie au anunțat că nu vor semna noile contracte cu Casa de Asigurări. Conducerea CAS BN nu are însă emoții mari legate de această situație, deoarece întotdeauna s-au găsit „spărgători de grevă” care semnează contractele. AFLĂ ce sfaturi primesc pacienții:
„Pentru că în toată țara s-a mediatizat foarte mult conflictul cu medicii de familie, dumnealor au avut mai multe cerințe care le-au transmis atât Casei Naționale cât și nouă (n.n. Casei Județene). Au avut vreo 15 puncte de reclamat, 12 dintre ele au fost rezolvate, unul dintre ele fiind extins pentru toți furnizorii - este vorba de raportarea în sistemul informatic atunci când acesta nu funcționează. Până acum raportarea trebuia să se efectueze în 72 de ore, au fost multe probleme cu această raportare, într-adevăr și începând cu 1 iulie termenul va fi de trei zile lucrătoare. Au avut și alte doleanțe, dar două dintre ele nu li s-au rezolvat și din această cauză încă susțin că nu vor semna contractele noi”, a explicat presei astăzi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan.
Șefa CAS spune că este vorba de tariful pe serviciu și valoarea punctului pentru pacienții înscriși pe listă. „Li s-a acordat o creștere, dar nu sunt mulțumiți cu creșterea acordată pentru că vor fi nevoiți să majoreze salariile personalului medical angajat pe cabinet în conformitate cu salariile celor din sistemul public și atunci susțin că veniturile pe care le obțin de la CAS nu sunt acoperitoare pentru aceste majorări. Acesta este punctul cel mai important”, a mai spus Camelia Ilișuan.
Medicii au solicitat și dreptul de a încasa un tarif pe consultație pentru consultațiile ce depășesc media celor 21 de consultații maxime care se decontează pe zi de la Casa de Asigurări, iar pacienții, chiar dacă plătesc consultația să primească rețele compensate. „Asta înseamnă că dacă medicul de familie are astăzi 25 de consultații și noi decontăm numai 21 el, pe următoarele patru consultații să poată cere taxă pacientului doar pentru consultație, iar documentele pe care le eliberează în timpul acestei consultații, rețetă, bilet de trimitere, să fie decontate de CAS”, a mai adăugat președintele CAS BN.
Mâine medicii vor avea o nouă ședință la nivel național și atunci vor decide ce vor face – dacă vor semna sau nu noile contracte.
„Actele adiționale sunt pregătite pentru luna iulie. Nu știu ce vor face cu contractul, eu sper totuși să îl semneze pentru că altfel sigur că vor exista niște momente dificile pentru asigurați. Ce pot face asigurații dacă medicul nu a semnat contractul și medicul nu-i poate elibera rețetă compensată, bilet de trimitere la analize, bilete de internare în spital?! Ori de câte ori au fost mișcări de genul acesta din partea medicilor de familie, unii au semnat, unii nu au semnat. Dar unii vor semna. Întotdeauna au fost unii care au semnat! Bănuiesc că va fi la fel. Asiguratul se poate transfera pe lista unui medic care a semnat contractul. Dacă nu există niciun medic care a semnat contractul, atunci sigur va trebui să adreseze serviciului de urgență și va fi o nenorocire pe serviciul de urgență... Ei pot elibera și rețete și bilete de trimitere, pot face investigații și așa mai departe. Sper să nu se ajungă până acolo. Sper ca mâine, în ședința pe care o vor avea la nivel național vor înțelege că fondurile sunt limitate și nu poţi să faci niște cheltuieli pe bani pe care nu îi ai. Mulți bani se duc către spitale, mulți bani se duc către analizele medicale, sunt multe servicii care trebuie finanțate, nu numai medicii de familie... Îi înțeleg și pe ei - există aceste creșteri salariale care trebuie acoperite. Cheltuielile cu un cabinet diferă foarte mult, fiecare are alte cheltuieli, unii au cabinetele la țară, alții la oraș, unele sunt în proprietate, alții stau în chirie, unii au o asistentă, alții au două și așa mai departe...", a mai precizat Camelia Ilișuan.
În urmă cu o săptămână, medicii de familie anunțau că sunt deciși să nu semneze noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Motivele le puteți citi AICI