Mâine, la ora 9.30, la Liceul Tehnologic ,,Sfânta Maria”, are loc deschiderea festivă a Concursului Național de Fizică „UNIVERSUL EINSTEIN”, proiect de notorietate naţională al Palatului Copiilor Bistriţa şi Fundaţiei ,,Proelectron”. Din aproape 200 de proiecte, elaborate de 337 elevi din 28 de judeţe ale țării, au fost selectate în finală 49.
În week-end-ul 11-13 iulie 2014, Bistriţa găzduiește ediţia aX-a a Concursului Naţional de Fizică ,,UNIVERSUL EINSTEIN”, competiție cuprinsă și în acest an în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Acţiunile au debutat în luna martie 2014, iar până la data de 25 mai 2014, elevi aparţinând unităţilor şcolare din toată ţara s-au putut înscrie la preselecția acestei competiții cu proiecte din cadrul disciplinei „Fizică” sau a ştiinţelor înrudite.
S-au înscris astfel un număr de 198 proiecte, elaborate de 337 elevi sub coordonarea a 143 de cadre didactice din 28 de judeţe ale României.
În urma procesului de preselecţie, au fost selectaţi şi invitaţi pentru a participa şi susţine proiectele în faza finală a competiţiei un număr de 119 elevi împreună cu profesorii lor coordonatori. Elevii, vor susţine astfel, 8 proiecte provenind din palate şi cluburi ale copiilor, 11 din gimnazii precum şi 30 de proiecte aparţinând liceelor, colegiilor naţionale şi grupurilor şcolare.
Fiind un concurs de anvergură naţională, acesta se bucură de finanţarea Ministerului Educaţiei Naţionale, a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a Fundaţiei ,,Proelectron”, iar din acest an, şi al Fundaţiei ,,eMAG” România. Ne sunt alături în calitate de parteneri oferindu-ne preţiosul suport de specialitate, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bistriţa-Năsăud, Casa Corpului Didactic al Judeţului Bistriţa-Năsăud, S.C. ,,Betak” S.A.
Procesul de jurizare al proiectelor prezentate, este asigurat de un juriu de specialitate format din cadre didactice cu o activitate de prestigiu în domeniul fizicii, condus în calitate de preşedinte de către prof. univ. dr. Mihai Todică de la Universitatea ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în calitate de vicepreşedinte, de către cercetător prof. dr. Silvestru Popescu.
Cu certitudine că şi ediţia din acest an va fi un pas în faţă pentru micii fizicieni de astăzi - valoroşi fizicieni de mâine ai Romăniei. Cu siguranţă, va fi şi un câştig pentru fizică, pentru ştiinţele înrudite, dar mai ales pentru aplicaţiile de zi cu zi ale acestora.
Prof. Dorel Nicoară – coordonator de proiect