A opta editie a Serbarilor Bistritei medievale le propune bistritenilor un concurs de maiestrie in folosirea arcului traditional, dotat cu trofeul “Arcasul tinutului Nösnerland”.
In primele secole ale mileniului doi dupa Cristos, atunci cand a fost fondata localitatea Nösen sau Nosa, de catre primii colonisti sasi in nord-estul Transilvaniei, principala arma de aparare folosita de strajerii cetatilor care se infiripau atunci era arcul cu sageti.
Erau veacurile in care crestinii trebuiau sa faca fata navalirilor barbare din Rasarit si ni-i putem inchipui pe strajerii cetatii pe care bistritenii au ridicat-o in dealul Targului, iar mai apoi pe cei care scrutau zarile de pe meterezele cetatii fortificate a Bistritei, cu cele 18 turnuri si bastioane ale sale, avand arcul si sagetile pregatite sa ia la tinta dusmanul.
Arcul cu sageti a fost multa vreme cea mai la indemana arma folosita in perioada medievala pe campurile de lupta, arcasii trebuind sa dea dovada de multa indemanare in folosirea lor. Cu atat mai mult cu cat popoarele migratoare din rasarit aveau o tehnica desavarsita in folosirea arcului cu sageti, atunci cand atacau o cetate.
Arcul simplu era confectionat din lemn de tisa, alun, carpen, frasin, ulm sau corn, iar corzile din in, canepa ori intestine de vita. Se stie ca, la Bistrita, dupa construirea zidurilor de fortificatie, in sec. XIV-XV, cetatenii erau chemati periodic sa se instruiasca in manuirea armelor de aparare, ziua a doua de Rusalii fiind dedicata special acestei activitati, conform dictonului „felix civitas quae prividet bella tempori pacis“, adica “fericit orasul care in timp de pace este precaut”.
Sambata, 28 iunie, incepand cu ora 10.00, curtea Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud va fi animata de desfasurarea unui concurs de maiestrie in manuirea arcului traditional, la care vor participa arcasi din mai multe localitati din Transilvania.
Trofeul –“Arcasul Tinutului Nösnerland” se afla la prima editie, concursul venind sa intregeasca programul festivalului medieval bistritean, intr-un cadru minunat, definit de bisericuta din lemn si casele taranesti din curtea Muzeului Judetean.
Concursul beneficiaza de implicarea organizatorica a clubului “Domeniul arcasilor” din Cluj-Napoca, care va asigura logistica specifica desfasurarii unei astfel de intreceri.
Serbarile Bistritei medievale 2014 sunt organizate de Asociatia Culturala Bistrita Medievala si Centrul Cultural Municipal Bistrita, cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita si al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, prin Complexul Muzeal Judetean.
Presed ex. Florin Sasarman