Surprinzător sau nu, inclusiv Bistriţeanul.ro s-a născut poet şi a celebrat, după puteri, Festivalul internaţional de poezie şi muzică de cameră încheiat ieri, la Bistriţa, prin intermediul unui concurs cu premii în cărţi de poezie lansate în cadrul acestui eveniment. Iar câştigătorii sunt...
Cu sprijinul necondiţionat şi generozitatea Societăţii de Concerte Bistriţa, Bistriţeanul.ro a oferit celor mai fideli şi mai împătimiţi de poezie dintre cititorii săi – patru cărţi de poeme – câte una pentru fiecare zi a festivalui!
Au răspuns la cele două întrebări ale concursului Ale Turcu, Alexa Amy, Simona Pop, Grigore Chitul, Cristiana Haruta, Ica Gyorgy, Ioan Tuns şi Anamaria Clujan. Le mulţumim tuturor pentru participare şi îi aşteptăm să participe şi la astfel asemenea de competiţii.
De această dată, câştigătoarele sunt Ale Turcu – care s-a ales cu volumele “Liber de causis” (Florin Partene) şi “Cartea de iarnă” (Ion Mureşan) şi Alexa Amy – care va primi din partea Bistriţeanului şi a Societăţii de Concerte volumele “Bonobo sau Cucerirea spaţiului” (Ştefan Manasia) şi “unchiul este încântat” (V. Leac).
1. Ale Turcu:
Momentul cel mai frumos este de fapt o înlănţuire de momente, care se concretizează în a doua zi a festivalului, cea de la Tăşu’, unde chiar nu credeam că o să reuşesc să ajung. Evident, impresia puternică pe care a avut-o ziua asta asupra mea se datorează şi faptului că a fost pentru prima dată când am vizitat Tăşuleasa Social, deci mirarea a fost maaaaare şi chiar exprimată în cor, împreună cu o colegă de la cursul de creative writing.
Dar spaţiul nu poate niciodată mulţumi îndeajuns dacă nu e populat cu oameni cel puţin la fel de impresionanţi, cu oameni, aşa cum se zice la noi, faini. Au fost voluntarii de la Tăşu’, care ne-au dat până şi haine, un foc de tabără şi pe Ada Milea. A fost Attila Bartis, care răspundea docil la întrebări şi se dezvăluia în faţa noastră pe măsură ce se însera şi, aşa cum a observat Marin Mălaicu-Hondrari, poza sa proiectată îşi mărea claritatea. A fost Radu Vancu, Radu, care a adus şi cinematografia la festivalul de poezie şi muzică de cameră. A fost John Partene, care chiar că a reuşit să mă suprindă: deşi, după lecturile publice la care l-am mai văzut, îl consideram timid, pe scenă la Tăşu’ a făcut ferfeniţă adjectivul ăsta, a fost mai degrabă Dan Coman decât Florin Partene, a fost tare. Şi a fost Ana Dragu, cu reacţia ei după lectura lui John, reacţie care a subliniat prietenia dintre cei doi: Braaaavoooo, Jooooooohn! Şi au fost chipuri din ochii cărora pândea poezia, chipuri nu neapărat de poeţi, ci şi de spectatori, chipuri care, după aceste patru zile au devenit familiare şi chiar prietene cu mine pe facebook. Cum să nu te facă toate astea să te întorci acasă numai după miezul nopţii (şi chiar şi atunci forţat, că pleca microbuzul fără tine) şi să mai trăieşti încă cel puţin o săptămână cu bucuria în tine, undeva între gât şi ficat?
P.S. Găsind nişte poze de la festival pe net, mă gândeam că, până la urmă, poezia rămâne la Bistriţa. Şi noi cu ea.
Alexa Amy
Cel mai frumos moment al Festivalului de Poezie și Muzică de Cameră ”Poezia e la Bistrița” a fost, după părerea mea, lansarea albumului de fotografii ”Bumbata”. Am fost plăcut surprinsă de modul fotografului Cosmin Bumbuț de a îmbina poezia cu arta vizuală. Ne-a arătat cât de ”fotogenici și sensibili” sunt deținuții penitenciarului din Aiud (acest lucru reiese din ipostazele în care au fost pozați și din versurile pe care aceștia le-au scris).