Vânătorii prezenţi în acest sfârşit de săptămână la Băile Figa, la concursul de vânatoare la ceaun au fost provocaţi de organizatori să ia parte la un concurs inedit: ademenirea cerbilor în perioada boncănitului.
Deşi la Figa au fost prezenţi zeci de vânători numai patru dintre ei s-au încumetat să participe la concurs. Nu au fost acceptaţi decât vânători care folosesc obiecte tradiţionale de chemat cerbii.
O scoică, un corn de vită şi sticla de la lămpaş au fost obiectele de care s-au folosit vânătorii care s-au încumetat să participe la concurs. În cele din urmă premiul a plecat la Beliş, vânătorul de aici dovedind că este cel mai credibil.
Organizatorul concursului, Sorin Gârjan, susţine că „ideal ar fi fost ca acest concurs să se desfăşoare în pădure unde aceste chemări au o altă amplitudine. Dar şi aşa, sunt convins că participanţii şi-au putut da seama, chiar neiniţiaţi fiind, că fiecare concurent a avut o tonalitate aparte. Eu îi felicit şi sper ca la ediţiile viitoare să fie mai mulţi participanţi”.
Tainele chematului au fost învăţate de fiecare dintre vânătorii intrat în concurs de la alţi colegi de breaslă şi toţi susţin că metoda lor de boncănit este foarte eficientă.
După ce i-au ascultat cu mare atenţie pe concurenţi juriul a deliberat şi a decis că cel mai bun chemător este un vânător din Beliş care se foloseşte pentru a ademeni vânatul de o scoică special adusă din Asia.
Câştigătorul, Marius Neag, din Beliş, spune că scoica a fost special adusă din Asia şi confecţionată pentru a putea fi folosită la vânatoare de meşterul Radu Mija de la Mediaş. „Chematul la cerbi te ajută să te apropii de el. Rar vine el la tine, e mai bine să te apropii tu de el. E o metodă care funcţionează".
Concursul de chemători a fost la prima ediţie însă organizatorii speră să îi meargă vestea şi la anul să fie prezenţi la Figa zeci de vânători care să îşi arate măestria în ademenirea vânatului.