Deloc întâmplător, Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro vă oferă azi, de Ziua Regalităţii, un volum excepţional: Jurnalul interzis al lui Corneliu Coposu. „În contrast absolut cu politrucii zilelor noastre, poltroni, sfertodocţi, plagiatori, penali – pentru elita interbelică, onoarea era suprema posesiune” scrie în prefaţă Doina Alexandru.
Majoritatea însemnărilor lui Corneliu Coposu din acest jurnal ascuns de securitate timp de peste patru decenii gravitează în jurul unui singur astru: Iuliu Maniu.
Coposu consemnează mişcările diurne ale Prezidentelui, întâlnirile sale cu toate personalităţile politice importante, cu diplomaţii străini acreditaţi în România, strategia sa de a scoate ţara din alianţa cu Germania lui Hitler şi a o trece de partea aliaţilor, acţiunile secrete riscante întreprinse în acest scop, actul de la 23 August şi, în final, încercările disperate ale bătrânului luptător de a-i convinge pe diplomaţii englezi şi americani şi pe guvernele lor să nu abandoneze România în ghearele comunismului sovietic.
...Acesta era omul care făurise România mare, omul care nu a voit să îşi rotunjească nici măcar cu o jumătatede hectar moşia pământească. Discipolul său îl imitase şi la acest capitol, fiind, la rândul său, de o proverbială modestie, un om care nu a stăpânit niciodată un metru de pământ şi care locuia într-o adevărată chilie.
Comparaţi ascetismul monahal al marelui Maniu cu insaţiabila poftă de înavuţire a prim-miniştrilor, miniştrilor şi baronilor actuali, apetitul lor de lux deşănţat într-un popor care furnizează cea mai mare armată de cerşetori din Europa. Unită.
În contrast absolut cu politrucii zilelor noastre, poltroni, sfertodocţi, plagiatori, penali, infractori descinşi din eşalonul doi sau din progeniturile securiştilor şi nomenclaturiştilor, pentru elita interbelică, onoarea era suprema posesiune. Pe atunci, cuvântul dat – era dat până la moarte... – scrie Doina Alexandru în prefaţa cărţii, mărturisind că despre jurnalul pierdut, confiscat şi tăinuit a auzit prima dată chiar de la Corneliu Coposu, care afirma că, deşi securitatea îi confiscase mii de pagini, tot ar fi avut material să scrie zece cărţi, dar îi lipsea timpul.
„Volumul de faţă cuprinde o parte din manuscrisele ascunse într-o valiză dată în păstrare bunului său prieten Ioan Dumitru, spre a fi puse la adăpost de percheziţiile securităţii. Sunt însemnări zilnice, fişe, portrete pe baza cărora dorea să îşi reconstituie jurnalul şi cartea definitivată încă din 1947, dar confiscată – Viaţa lui Iuliu Maniu. În febra evenimentelor de după decembrie 1989, când Corneliu Coposu şi-a consacrat întreaga energie politicii, nu a mai găsit răgazul de a edita vechile manuscrise tăinuite mai mult de patru decenii...” mărturiseşte Doina Alexandru.
Pentru a intra în posesia acestei cărţi extraordinare oferite de Librăriile Aletheia şi Bistriţeanul.ro – tot ce aveţi de făcut este să răspundeţi la o singură chestiune: Există şanse sau motive întemeiate pentru reinstaurarea monarhiei în România? V-ar conveni o asemenea guvernare pentru ţară?
Aşteptăm răspundurile dumneavoastră pe aceeaşi adresă, redactia@bistriteanul.ro, până sâmbătă, 16 mai, urmând ca fericitul câştigător să fie anunţat duminică, 17 mai.