Vineri, 14 august, de la ora 19.30, Biserica Evanghelică din Herina găzduieşte un concert extraordinar la care bistriţenii sunt invitaţi să participe gratuit! Centrul Judeţean pentru Cultură pune la dispoziţia melomanilor un autocar care va pleca din faţa Sinagogii la ora 18.30.
O serie de 11 concerte – între care cel de-al doilea şi în judeţul nostru, la Herina –readuce muzica de cameră în clădirile de patrimoniu. După ce au debutat la Iaşi, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” pe 31 iulie, turneul organizat de SoNoRo Conac ajunge şi în Bistriţa-Năsăud cu un concert de excepţie susţinut de Răzvan Popovici (violă), Alexandra Bobeico (vioară) şi Christian Naş (violă).
Programul se anunţă cu totul extraordinar, căci printre partiturile interpretate de reputaţii muzicieni se numără Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Invențiuni pentru vioară, violă și violoncel/violă, BWV787, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Duo în si bemol major, KV424, Antonín Dvořák (1841-1904) – Terzetto pentru două viori și viola în do major, op.74, Béla Bartók (1881-1945) – Duete pentru două viole, SZ 89, Johan Halvorsen (1864-1935) – Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de Händel.
Intrarea este liberă, iar melomanii care îşi doresc să asiste la concert nu trebuie să-şi facă probleme în privinţa transportului: acesta este asigurat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud care pune la dispoziţia iubitorilor de muzică de cameră un autocar, care va pleca spre Herina în jurul orei 18:30, din fața Sinagogii din Bistriţa.
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac se va desfășura până în septembrie 2015 în clădiri de patrimoniu restaurate din mai multe regiuni ale României. După Iaşi şi Herina, urmează concerte la Bucureşti, Alba-Iulia, Viscri, Cluj-Napoca, Carei, Deva, Arad şi Timişoara.
Ediția din acest an se desfășoară sub înaltul patronaj al Președintelui României.
Bistriţenii au avut ocazia să-i asculte pe cei trei muzicieni şi anul trecut, într-un alt concert, la Sinagogă, tot în cadrul Festivalului Internaţional de muzică de cameră SoNoRo iniţiat de Răzvan Popovici – instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin şi prim violist invitat al mai multor orchestre din Europa, precum Filarmonica din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln, Kobe şi al Orchestrei Festivalului din Gstaad. În 2006, Răzvan Popovici s-a întors în România şi a pus bazele Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, având experienţa organizării unui festival în Germania - Festivalul Chiemgauer Musikfrühling.