Pestera Izvorul Tausoarelor din Muntii Rodnei este din primavara acestui an in custodia Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. Zona face parte dintr-o rezervatie naturala si este explorata periodic de catre specialisti, care studiaza si cele doua specii de lilieci care traiesc in pestera. Nefiind amenajata ca zona turistica, pestera nu poate fi vizita
Pestera Izvorul Tausoarelor din Muntii Rodnei este una de mari dimensiuni, lungimea galeriilor subterane fiind de 16,5 kilometri si o adancime de 461,6 metri. A fost descoperita de catre invatatorul Leon Barte in anul 1955 si explorata in valuri succesive, pestera fiind una dintre cele mai lungi si denivelate de la noi din tara.
Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud a semnat in primavara acestui an un contract cu Ministerul Mediului si Padurilor prin care pestera de la Izvorul Tausoarelor a intrat in custodia institutiei.
“In primavara acestui an, am semnat un contract cu Ministerul Mediului si Padurilor prin care pestera de la Izvorul Tausoarelor a intrat in custodia Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. Aceasta zona nu poate fi destinata turismului, aicise fac doar cercetari stiintifice. Pestera se afla in regim de rezervatie naturala, clasa A. Cercetarile sunt facute de catre specialisti cu acordul Academiei Romane. Aici nu se fac decat lucrari de conservare. Avem doua specii de lilieci si din aceasta cauza sunt restrictii mai dure”, a declarat directorul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, Ovidiu Chis.
Contractul de custodie a fost semnat pe cinci ani, iar pestera este verificata anual de catre specialisti. Investitii prea mari nu se pot face in aceasta zona, cheltuielile fiind doar cu lucrarile de conservare. Daca reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor vor fi multumiti de ceea ce s-a realizat in pestera in cei cinci ani in care s-a aflat in grija Muzeului Judetean, atunci contractul de custodie se va putea prelungi.