Năsăudul s-a transformat duminică într-o expoziție vie a portului popular. Peste 1000 de elevi din Năsăud, dar și din Rebra și Rebrișoara au defilat pe străzile orașului, ducând astfel mai departe o tradiție veche de aproape 140 de ani.
Duminică, cu o oră înainte de prânz străzile orașului Năsăud parcă au prins viață, fiind animate de câțiva călăreți, o fanfară și clase întregi de elevi îmbrăcați în straie populare, unele dintre ele vechi și de un secol, scoase la paradă din lada de zestre a bunicilor.
Tradiția are aproape 140 de ani și este respectată an de an de către Colegiul Național „George Coșbuc”, unitate de învățământ care a și organizat-o pentru prima oară în anul 1876. Pe atunci purta numele „Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud” și se număra printre primele școli în limba română din Transilvania.
La primele sale ediții, maialul semăna cu o sărbătoare câmpenească, ce avea în prim plan, ca și acum costumul tradițional. Aceasta era marcată an de an pe data de 3 mai, pentru a aminti de Marea Adunare de la Blaj.
Pentru a încuraja costumul popular, an de an organizatorii premiază cele mai frumoase și vechi costume care participă la paradă. Pe scena din curtea Colegiului Național „George Coșbuc” a putut fi urmărit și dansul „Romana”, creat în 1849 și preferat de către intelectualitatea năsăudeană.
Dansul a fost creat de către năsăudeanul Iacob Mureșianu și „pus în scenă” prima dată în anul 1851. În anul 1940 acest dans este interzis, dar este reluat în 1986 de către coregrafa Casei de Cultură din Năsăud.
Senzație au făcut și împletiturile în două ape care au ținut fetele țintuite și câte 8 ore pe un scaun, dar și spectaculoasele clopuri cu pană de păun.