Icoane, ştergare, blide, obiecte vechi de lemn sau ceramică utilizate în gospodăriile ţărăneşti din Bistriţa-Năsăud, cufere sau chiar mobilier ţărănesc – acestea au fost doar câteva dintre exponatele muzeului amenajat în cadrul Grădiniţei „Căsuţa cu Poveşti” Bistriţa, în cadrul proiectului „Lada de zestre a bunicilor”.
La Grădiniţa „Căsuţa cu Poveşti” din Bistriţa s-a încheiat recent proiectul cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2012 şi intitulat „Lada de zestre a bunicilor”.
Educatoarele şi copiii grădiniţei au colecţionat, pe parcursul câtorva luni o serie de obiecte cu valoare muzeistică – piese de port popular, obiecte artizanale sau unelte casnice din gospodăriile ţărăneşti – pentru a amenaja în cadrul grădiniţei un mini-muzeu etnografic.
Proiectul a presupus şi o excursie de documentare la muzeele şi atelierele de pictură, de olărit sau de cusut costume populare existente în judeţ dar şi introducerea unor discipline opţionale noi precum modelajul în lut, pictura pe lemn sau pe sticlă şi cusut.
„Ni s-a împlinit un vis mai vechi: am reuşit să achiziţionăm pentru copiii grădiniţei 15 perechi de costume populare care vor fi utilizate în spectacolele ansamblului de cântece şi dansuri populare “Cununiţa”, ansamblu care a fost înfiinţat de câteva luni, tot în cadrul proiectului Lada de zestre a bunicilor” a precizat Rodica Brănişteanu, directoarea instituţiei, subliniind că educatoarele grădiniţei s-au implicat în mod deosebit în activităţile proiectului.
Proiectul a avut drept scop să promoveze valorile tradiţionale locale în rândul copiilor, să contribuie la formarea unei atitudini pozitive a copiilor faţă de istoria locală, meseriile tradiţionale şi obiceiurile specifice dar şi să îmbunătăţească relaţiile dintre bunici-părinţi-nepoţi, prin care se transmit obiceiurile şi tradiţiile populare.