Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  90 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Comori despre care nu ştim aproape nimic

17/06/2012 11:34:05 Ioana BRADEA  
O Biblie datând din anul 1475 cu o dedicaţie către preotul Paulinus este cea mai veche carte existentă în Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud. Cartea provine din Fondul Gimnaziului Evanghelic şi reprezintă una dintre marile valori ale bibliotecii, alături de volumele semnate de Cicero, Aristotel, Martin Luther, Sofocle, Teocrit, Titus Livius.

În afara Bibliei din 1475, există încă 55 de cărţi datând din anii 1501 până în 1599 şi alte 113 apărute până în 1700 – toate inventariate în primul volum al catalogului “Carte veche în Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud” semnat de Elena Dorobont.

“Elena Dorobont a muncit la acest catalog aproape 30 de ani. Practic este munca vieţii sale şi cred că nu greşesc când afirm că a fost singura persoană care a ştiut totul despre fondul documentar de carte al bibliotecii noastre” a afirmat Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud.

Cel de-al doilea volum al catalogului inventariază cărţile datând din perioada 1703 – 1785, în timp ce al treilea volum se ocupă de cărţile anilor 1786 – 1830, adică aproape 1000 de volume foarte rare şi valoroase.

Lângă biserica plebanială, construită la Bistriţa în jurul anului 1288, a funcţionat o şcoală cu predare în limba latină de care se leagă şi nucleul viitoarei biblioteci a vestitei şcoli germane din Bistriţa, se precizează în prefaţa catalogului de carte veche a Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud.

Profesorul Albert Berger a descoperit, în arhiva comitatului, un manuscris latino-maghiar – unul din primele dicţionare alcătuite pe teritoriul Transilvaniei, Dicţionarul de la Bistriţa. Cel mai probabil, dicţionarul a fost scris de un învăţător pentru a fi folosit în munca didactică la şcoală. Calitatea hârtiei, caracterul scrisului şi ortografia îl datează în perioada 1380-1410.

Pasionaţii de carte veche care au cunoştinţe de limba latină sau germană veche pot studia aceste comori la sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud.

2672 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro