În perioada februarie-iulie 2016, elevii liceelor şi claselor gimnaziale din Bistriţa-Năsăud sunt invitaţi să-şi manifeste creativitatea într-un concurs naţional de eseuri literare, arte vizuale (grafică, desen), film scurt metraj, spot, sport (la nivel judeţean).
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, lansează ediţia a XIII–a a concursului „Mesajul meu antidrog”, având ca temă „Colorează-ţi viaţa altfel... fără droguri!”.
Ediţia a XIII–a a concursului se desfăşoară în intervalul februarie - iulie 2016, în cadrul instituţiilor din învăţământul preuniversitar (gimnaziu şi liceu) din județul Bistrița-Năsăud.
„Mesajul meu antidrog” este un proiect de prevenire a consumului de droguri în rândul populaţiei şcolare din învăţământul gimnazial şi liceal şi se desfăşoară anual, încă de la înfiinţarea ANA.
Având ca obiectiv specific dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflate într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri, proiectul reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri.
La nivelul judeţului nostru, parteneri în acest proiect, alături de CPECA Bistrița-Năsăud, sunt Inspectoratul Școlar Judeţean Bistrița-Năsăud, Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi locale.
Scopul concursului este menţinerea la un nivel scăzut a consumului de droguri (prevalenţa), reducerea cazurilor de noi consumatori (incidenţa) în rândul populaţiei din învăţământul preuniversitar (gimnazial şi liceal), iar obiectivul general este creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber.
Secţiunile ediţiei a XIII-a sunt eseu literar, arte vizuale (grafică, desen), film scurt metraj, spot, sport (la nivel judeţean), iar criteriile de evaluare a lucrărilor urmăresc încadrarea în cerinţe (tematică şi dimensiuni), promovarea mesajelor pozitive, originalitatea mesajului şi a subiectului ales, acurateţea stilului, claritatea limbajului.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere ANTIDROG Bistriţa-Năsăud
Foto: Arhivă