1.000 de exemplare din cartea realizată de o echipă a Liceului de arte „Corneliu Baba” au fost tipărite cu ajutorul celor de la Rombat și vor ajunge la toți elevii din clasele pregătitoare din Bistrița. Și manualul de „Istorie și Civilizație la Bistrița” s-a bucurat de un succes enorm, dar sponsorii nu se înghesuie să ajute la tipărirea lui.
Fără îndoială – unul dintre cele mai grozave proiecte inițiate de cei de la Liceul de arte „Corneliu Baba” îl reprezintă cartea „Colorează Bistrița” – destinată elevilor din clasele pregătitoare – care cuprinde 30 de desene realizate de profesorul Doru Brățan și îi familiarizează pe cei mici cu istoria locală, valorile și obiectivele turistice ale orașului.
Cartea conține și fotografii ale Centrului Vechi, astfel încât elevii să aibă un model atunci când colorează, și a fost prezentată ieri, când au fost inaugurate oficial Zilele Liceului de arte „Corneliu Baba”.
Nicoleta Toma, autoarea cărții a povestit pentru Bistrițeanul.ro că cererea printre profesori este foarte mare, proiectul fiind început în 2011, când au fost solicitate fonduri nerambursabile de la Primăria Bistrița pentru a tipări cărți de colorat pentru copiii de la grădinițele din oraș.
Cartea s-a bucurat de un mare succes, multe dintre educatoare – în lipsa cărților – printându-și planșe din cartea de colorat direct de pe site-ul Liceului de arte, unde cartea există în format electronic. „Acum, cu ajutorul celor de la Rombat, am reușit să tipărim încă aproape 1.000 de exemplare din cartea de colorat, ca să ajungă pentru toți elevii de clasă pregătitoare din Bistrița” a mai spus Nicoleta Toma.
De un mare succes s-a bucurat și primul manual de istorie locală, conceput de patru autori – Vasile Duda, Corneliu Gaiu, Günter Klein, Nicoleta Toma – și propus ca opțional claselor a III-a și a IV-a.
„În prezent, fiecare școală din Bistrița are 25 de exemplare din Manualul de Istorie și Civilizație la Bistrița, dar este cam puțin, am avut solicitări de la numeroși profesori care ar fi vrut ca elevii din oraș să studieze istoria cetății Bistrița – însă ne-a fost foarte dificil să găsim sponsori pentru a publica acest volum în mai multe exemplare” a mai explicat Nicoleta Toma.
Până una alta – grație lui Florin Munteanu care s-a ocupat de prezentarea și plasarea acestuia pe site-ul Liceului de Arte – manualul a fost downloadat de peste 850 de ori în ultimul an, după cum a remarcat încântat și Vasile Duda, ieri, cu prilejul prezentării acestor proiecte.
Mai multe detalii despre aceste cărți puteți citi chiar accesând linkurile de mai jos:
Colorează-ți Bistrița!
Copiii ar putea învăţa la şcoală despre istoria şi civilizaţia cetăţii Bistriţa