25 de elevi de ciclu primar ai Şcolii Generale Nr 1 participă, în fiecare săptămână, la un curs opţional despre istoria şi civilizaţia Bistriţei. Cu ajutorul municipalităţii, învăţătoarea Nicoleta Toma, alături de Gunter Klein, Vasile Duda şi Corneliu Gaiu, au conceput şi editat un manual pentru clasele III-IV despre istoria veche a oraşului.
Cursul opţional a fost aprobat de Ministerul Educaţiei, a explicat învăţătoarea Nicoleta Toma pentru Bistriţeanul.ro şi, deocamdată, este predat doar la Şcoala Generală Nr 1 din Bistriţa.
Totul a pornit de la o carte de colorat publicată anul trecut şi destinată copiilor din clasele pregătitoare şi celor din clasele I: „Copiii au fost deosebit de încântaţi, şi, mai mult decât atât – şi-au dorit, colorând cartea, să construim chiar şi o machetă în miniatură a oraşului nostru care să conţină toate clădirile importante din Bistriţa, foarte viu colorate, cum ele nu există în realitate, dar cum le percep ei, cu imaginaţia lor debordantă...” a mai povestit Nicoleta Toma.
Încurajată de reacţiile copiilor, autoarea cărţii de colorat a apelat la specialişti în istoria Bistriţei cu care a conceput inclusiv un manual de istorie şi civilizaţie bistriţeană destinat copiilor din clasele III-IV.
Nicoleta Toma speră ca, din semestrul II, începând de anul viitor, cursul opţional să fie îmbrăţişat şi aplicat şi în alte şcoli ale oraşului, mai ales că este vorba de informaţii istorice povestite pe înţelesul unor copii şi de obiective turistice pe care copiii le pot întâlni la tot pasul, în plimbările lor prin oraş.