Mâine de la ora 10.00 vor debuta la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud lucrările unei reuniuni științifice realizate în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în cadrul căreia vor fi susținute comunicări științifice privind granița romană a Daciei. Sunt invitați specialiști din opt orașe ale României.
Comunicările susținute de către cercetători din Cluj, București, Tg. Mureș, Baia Mare, Satu Mare, Turda, Zalău și Bistrița se vor concentra pe studii de caz, metode de cercetare, înregistrare și repertoriere a vestigiilor, experiența positive privind identificarea și stabilirea traseului limes-ului roman, aspecte ale vieții economice din castre.
Vor fi prezentate forme moderne de analiză cu ajutorul noilor metode interdisciplinare de cercetare reprezentate de geofizică și teledetecție. Punerea în valoare, cultural și turistic, a Limes-ului Daciei romane, cunoașterea vieții soldaților, a sistemului complex de castre și turnuri de supraveghere, a raporturilor dintre lumea militară și civilă din provincia Dacia, precum și a relațiilor cu teritoriile și populațiile de dincolo de frontieră, vor sta în central dezbaterilor din cadrul acestui colocviu.
Modul de conlucrare și coordonare în cadrul Programului Național „Limes”, dedicat inventarierii și cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României, 2015 – 2019, vor fi dezbătute în cadrul unei mese rotunde organizate în cea de-a doua zi a colocviului.