Sarbatorile de iarna sunt poate cele mai frumoase sarbatori, atat ca si perioada din an cat si ca obiceiuri. Printre obiceiurile care inca se pastreaza se numara colindatul din casa in casa, iar printre cei care il practica cel mai mult se numara tinerii.
Aceasta perioada este una plina de bucurii, de multe ori pentru ca la masa de Craciun toata familia este prezenta, copiii se bucura ca au vacanta, iar o parte dintre cei mai mari se bucura ca s-au intors din straintate.
Dupa o perioada de post si pregatire intensa pentru sarbatorile la care s-a dat startul a venit vremea ca bistritenii sa se bucure de ele din plin. Pe langa masa imbelsugata de Craciun si bradul impodobit, multi dintre acestia inca mai pastreaza obiceiul colindatului, fie ca merg la colindat cu familia, fie ca aleg sa colinde cu prietenii sau colegii.
Pentru multe persoane bucuria Craciunului este data de faptul ca pot merge la colindat. Pe langa mesajul crestin pe care il transmit prin colind, cei care merg din casa in casa au parte si de distractie.
In unele zone din judet la colindat merge toata lumea, de la cei mici care sunt asteptati dupa ce s-a inserat pana la cei “cu barba sura” care nu rateaza ocazia sa povesteasca cum era la colindat pe vremea cand erau tineri… De obicei tinerii merg la colindat in grupuri, trecand pe la casa fiecaruia.
Mai demult fetele se pregateau din timp pentru a primi colindatori si ii asteptau acasa, insa astazi de multe ori tinerele se alatura grupului dupa ce au fost colindate. Colindatul din noaptea de ajun tine de multe ori pana in zori.
Obositi dupa atata umblat, tinerii se duc la casele lor cu promisiunea ca in seara urmatoare sa o ia de la capat si o sa treaca pe la prietenii pe care nu au apucat sa ii colinde.