Intalnirea sasilor din acest an s-a incheiat in urma cu putin timp la Colegiul National Liviu Rebreanu, cu marcarea a 100 de ani de existenta a cladirii in care functioneaza una dintre cele mai de renume scoli din judet.
Sasii veniti la Bistrita au participat astazi la o intalnire la Colegiul National Liviu Rebreanu unde au sarbatorit aniversarea a 100 de ani de la infiintarea acestei scoli.
Cladirea in care functioneaza colegiul a fost data in folosinta pentru invatamant in 8 septembrie 1910. Sasii veniti la aniversarea centenara a Colegiului National Liviu Rebreanu au fost intampinati la intrare de elevi imbracati in straie populare sasesti.
In aula scolii s-au tinut discursuri si s-au depanat amintiri despre istoria, evolutia si performantele acestei scoli. In prezent la Colegiul National Liviu Rebreanu invata aproximativ 1500 de elevi, din clasele I-XII, care sunt indrumati de peste 100 de dascali.
La acest liceu, inca de la infiintare si pana acum a existat o sectie cu predare exclusiv in limba germana.
Primarul Bistritei, Ovidiu Teodor Cretu, prezent la aceasta intalnire a mentionat ca “inaugurarea oficiala a avut loc in anul 1911 insa cladirea dateaza inca din 1910. Aici sute de profesori, si-au impartasit de-a lungul anilor, cunostintele, intelepciunea si iubirea. In municipiul Bistrita existenta invatamantului german dateaza de 500 de ani. Initial se preda in vechiul gimnaziu evanghelic, care era situat langa Biserica Evanghelica, in Piata Centrala. Apoi s-a construit aceasta cladire, pe care acum noi dorim sa o modernizam. Speram ca in 3-4 ani sa reusim acest lucru si sa facem din Colegiul National Liviu Rebreanu, una dintre cele mai bune scoli din Romania, poate chiar si din Europa, asa cum era si acum 100 de ani.”
Hans Franchy, presedintele Asociatiei Sasilor Nord-Transilvaneni din Germania, a povestit ca “in 1962 fizica era sa-mi rupa gatul. Nu am fost un elev foarte stralucit la aceasta materie. In schimb, fratele meu mai mic, a ajuns profesor universitar de fizica, cu renume mondial. Eu eram bun la sport, asa ca imi permiteam sa mai lipsesc de la orele de fizica. Sunt mandru ca am invatat la aceasta scoala si sunt mandru de performantele acestei scoli. Am fost profesor suplinitor de geografie si biologie timp de trei ani aici, insa meseria mea de baza este de doctor veterinar”.
La inceputul secolului XX, veche cladire a Gimnaziului Evanghelic din centrul orasului nu a mai corespuns cerintelor, spatiul nu era suficient de mare pentru a face fata numarului mare de elevi care se inscriau la scoala asa ca s-a luat hotararea de a face o noua cladire. S-a cumparat un teren, pe fosta strada a Macelarilor (astazi Bulevardul Republicii) si s-a inceput constructia unei noi cladiri. In doi ani de zile lucrarile au fost finalizate. S-a dat in folosinta in 8 septembrie 1910 dar inaugurarea oficiala s-a facut abia in 1911.
Banii pentru constructia cladirii au fost stransi din donatii de la Ministerul Educatiei de la Budapesta si de la Biserica Evanghelica. Suma totala care s-a strans a fost de 496.950 de coroane: 156.764 din donatii, 192.000 de la Ministerul Educatiei si restul de la Biserica Evanghelica (n.r. echivalentul unei coroane din acea perioada este de 20 de euro). Primul director al acestei scoli a fost profesorul Georg Fischer, care a ocupat aceasta functie timp de 20 de ani.
In anul 2006 colegiul a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, care la randul ei a dat scoala in folosinta municipalitatii, pentru 99 de ani cu conditia ca in cladire sa ramana istutitia scolara si sa existe o sectie de predare in limba germana.