Fie că se simt încărcaţi de păcate, fie că vor să întâmpine Sfintele Paşti mai curaţi şi izbăviţi de toate cele rele – bistriţenii se înghesuie în aceste zile la spovedit. Ca să le vină în ajutor, toate bisericile din Bistriţa funcţionează după un program special: sunt deschise încă de la primele ore ale dimineţii.
Tradiţia spune că orice creştin trebuie să se spovedească şi să se împărtăşească măcar de două ori pe an, înaintea Sfintelor Paşti şi înainte de Crăciun. În bisericile ortodoxe şi catolice spovedania este una din cele şapte taine, făcând parte, alăturide maslul, din tainele de vindecare.
Nici bistriţenii nu se lasă mai prejos şi respectă această tradiţie, grăbindu-se în fiecare dimineaţă din Săptămâna Mare spre biserici, pentru a-şi mărturisi greşelile de peste an.
După ce greşelile sunt recunoscute – ele sunt pe jumătate iertate, cred oamenii care aşteaptă încrezători un canon din partea preotului care să-i absolve de păcate.
După ce preotul le oferă credincioşilor sosiţi la spovedit un canon, în funcţie de cât de mult şi de des au greşit – preotul rosteşte şi o rugăciune de dezlegare şi le oferă credincioşilor – Sfânta Împărtăşanie sau Sfânta Cuminecătură – pâine sfinţită şi vin – care simbolizează trupul şi sângele lui Hristos.
În final, credincioşii sunt trimişi să pună lumânările aprinse cu care au asistat la rugăciunea de dezlegare – în locurile special amenajate în afara bisericilor.
Pentru ca niciun credştin să nu rămână neîmpărtăşit, bisericile din Bistriţa au un orar special, în aceste zile: ele sunt deschise încă de la ora 6 dimineaţa iar spovedania se poate face inclusiv sâmbătă dimineaţa, astfel încât, oricine doreşte poate să se spovedească şi să se împărtăşească înainte de Sfintele Paşti.