Zilele trecute a fost publicat raportul anual al Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională Bistriţa-Năsăud, care plasează Colegiul „Andrei Mureşanu” din nou în topul preferinţelor elevilor din judeţ. Din cei 2116 elevi de clasa a VIII-a chestionaţi, aproape 27% preferă să înveţe la CNAM. „Asta ne obligă foarte mult”, admite directorul CNAM.
Peste 2100 elevi de clasa a VIII-a au răspuns la chestionare în lunile noiembrie şi decembrie 2015, iar în topul preferinţelor nu se află, aşa cum mulţi s-ar fi aşteptat – Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, ci colegiul concurent – „Andrei Mureşanu”, preferat de 26,89% dintre elevii care au răspuns la chestionar.
Pe poziţia secundă se clasează Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" (cu 25,04% dintre preferinţe) urmat îndeaproape de colegiul năsăudean „George Coşbuc” şi Colegiul Tehnic Infoel din Bistriţa (cu 9%), în timp ce, pe ultimele locuri se clasează Colegiul Naţional „Petru Rareş” Beclean (8,5%), Liceul Sportiv Bistriţa (3,11%), Liceul Teoretic „Radu Petrescu” Prundu Bârgăului (3,03%), Colegiul Economic Năsăud ( 2,44%), Liceul Teoretic Sanitar din Bistriţa (2,36%) şi Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” Bistriţa (2,12%).
„E clar că această postură ne obligă foarte mult. Am ajuns în top prin eforturi şi printr-o activitate susţinută şi eficientă a cadrelor didactice de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” – un colegiu cu un real potenţial, aflat dintotdeauna în concurenţă cu celelalte colegii din judeţ. Am avut întotdeauna dorinţa de a fi pe primul loc, oricine ar fi fost concurentul. Am reuşit să atragem mai mulţi elevi pentru profilul de ştiinţele naturii...”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro directoarea Colegiului „Andrei Mureşanu", profesoara Iulia Vlad, adăugând că – practic, toată catedra de chimie şi biologie a fost foarte puternică încă din anii '90, de pe vremea profesoarelor Moldovan şi Miholca, generaţiile care au urmat reuşind să preia ştacheta şi s-o ducă mai departe…
„Dacă s-ar urmări statisticile şi rezultatele de la examenele şcolare, examenele de bacalaureat, admitere în învăţământul superior s-ar vedea că am fost întotdeauna pe loc fruntaş… Dar a durat un timp până când s-a aflat acest lucru…", a mai precizat Iulia Vlad care îşi explică interesul mare al elevilor pentru ştiinţele naturii prin reorientarea lor profesională.
„De câţiva ani a început din nou să crească interesul pentru medicină. Elevii din judeţ care se orientează către medicină şi farmacie – se orientează către noi, cei care sunt interesaţi de informatică – merg la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Pe de altă parte, Ştiinţele naturii este şi un profil foarte echilibrat pentru profilul real. Este limpede că, în timp, profesorii catedrei au demonstrat că aici se lucrează intens… Practic, la Olimpiada Naţională de Chimie, de doi ani încoace, lotul naţional este alcătuit doar din elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” - a mai afirmat directoarea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu".
Concluzia specialiştilor care au întocmit raportul este că în Bistriţa-Năsăud, se manifestă un interes mai mare al elevilor pentru filiera teoretică, interes relativ constant în ultimii ani: „Profilul real este în topul opţiunilor elevilor; profilul tehnic întruneşte mai mult de jumătate din opţiunile filierei tehnologice, iar profilul sportiv domină în preferinţele elevilor din cadrul filierei vocaţionale – mai scriu cei de la CJRAE Bistriţa-Năsăud.