Primul muzeu înfiinţat în Transilvania după realizarea României Mari – Muzeul Etnografic al Transilvaniei – a apelat la localnicii din Monor pentru a sărbători cum se cuvine Ziua Naţională a României! Clujenii au anunţat că invitatul de onoare al manifestării este ansamblul folcloric „Baltagul” din Monor!
Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, primul muzeu înfiinţat în Transilvania după realizarea României Mari, îşi invită vizitatorii duminică, pe 1 Decembrie, să participe la o manifestare culturală extraordinară – anunţă cluj.transilvania-tv.ro.
La sediul central al instituţiei din Strada Memorandumului nr. 21, de la ora 14.30, va fi dezvelită o plăca comemorativă dedicată procesului memorandiştilor, urmată de lansarea unui volum special.
Este vorba despre cartea „Lăturenii din Monor”, scrisă de Simion Cismaş – o ediţie îngrijită de Emilia Cismaş. Volumul cuprinde o extraordinară descriere a unui obicei din a şasea zi de Crăciun, un obicei ameninţat să se piardă în negura uitării, la un moment dat.
Prezentarea lui Simion Cismaş se bucură de o cursivitate remarcabilă datorată cunoaşterii în detaliu a acestei tradiţii specifice judeţului Bistriţa-Năsăud. În calitate de fost participant, Simion Cismaş detaliază savuros fiecare etapă a obiceiului, începând cu pregătirea procesiunii şi până la finalizarea ei.
Lansarea va fi condimentată şi completată de spectacolul ”Vin lăturenii din Monor”, cu participarea extraordinară a Ansamblului folcloric “Baltagul” din Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud – ansamblu înfiinţat în 1965, de Napoleon Părie, fiind condus ulterior de Ilie Băbălău şi Ioan Cira – actualul primar al comunei Monor.
În 1986, dansatorii de la „Baltagul” au fost distinşi cu premiul pentru autenticitate la Festivalul Internaţional de la Ohrid (Iugoslavia), reuşind să convingă că stăpânesc până la măiestrie dansurile străbunilor.
Jocul Baltagelor, Brâul, Dialogul femeilor, Crucea, Sârba şi Roata, De-a lungul, Târnăveanca sau Învârtita sunt doar câteva dintre jocurile cu care dansatorii din Monor şi-au impresionat publicul de-a lungul anilor de activitate.
Cu prilejul sărbătorii naţionale, cei de la Muzeul de Etnografie din Cluj-Napoca au pregătit şi o expoziţie extraordinară cu obiecte legate de participarea românilor transilvăneni, din Monor şi nu numai, la Primul Război Mondial şi la Marea Adunare Naţională din Alba Iulia, desfăşurată pe 1 Decembrie 1918.
Etnografii clujeni au socotit că spectacolul susţinut de monoreni reprezintă cel mai frumos mijloc de a spune „La mulți ani, România!”
FOTO: Mesagerul