Proprietarii cladirilor considerate monument istoric din municipiul Bistrita au posibilitatea de a cere credite pentru reabilitarea acestora.
O hotarare de Guvern ofera posibilitatea propritarilor de cladiri considerate monumente istorice sa le reabiliteze. Astfel, proprietarii au posibilitatea sa acceseze fonduri prin care pot efectua lucrari de reabilitare la aceste cladiri.
Cei care vor sa isi reabiliteze proprietatile trebuie sa depuna o documentatie la Oficiului National al Monumentelor Istorice, institutie care le evalueaza, fundamenteaza necesarul de credite si propune prioritatile, acordand puncte.
In functie de punctajul obtinut prin evaluarea criteriilor, persoanele fizice sau juridice detinatoare de monumente istorice pot beneficia de credite care sa acopere pana la 75 la suta din valoarea totala a sumei necesare pentru reabilitare. Valoarea maxima a creditului ce poate fi acordat unui singur beneficiar pentru efectuarea lucrarii de protejare la monumentul istoric detinut este de 10% din suma disponibila pentru acordarea de credite.
In prezent, in municipiul Bistrita, majoritatea cladirilor considerate monumente istorice sunt situate in zona centrala a municipiului. Majoritatea au nevoie de interventii si de o reabilitare totala, intrucat se afla in avansata stare de degradare.
La aceasta ora, in evidentele Directiei Judetene de Cultura si Patrimoniu National Bistrita-Nasaud exista in judet 367 de cladiri considerate monumente istorice. Camelia Tarnovan, sefa institutiei, a declarat ca “cele 367 de cladiri sunt considerate monumente istorice din punct de vedere al arhitecturii”.
La nivel de municipiu o statistica realizata anii trecuti arata ca 18 imobile situate in centrul istoric al municipiului Bistrita necesita interventii urgente la structura de rezistenta deoarece stau sa cada peste chiriasi. Din cele 252 de imobile aflate in gestiunea Primariei Bistrita, 18 reprezentau un real pericol pentru viata celor care locuiau in ele. Dintre acestea doar pentru sapte cladiri care nu mai prezentau siguranta in exploatare au fost comandate studii de fezabilitare si rapoarte de expertiza in vederea consolidarii imobilelor. Din cele sapte, doar trei au fost si reabilitate.