Nu avem teatru, nu avem operă, nu avem filarmonică, dar cheltuim an de an peste 4 milioane de euro pe cultură. Banii merg în cea mai mare parte pe salarii și organizări de spectacole pentru un public restrâns. În sârșit, conducerea CJ își pune semne de întrebare legate de aceste probleme:
Peste 2,8 milioane de euro este bugetul alocat instituțiilor de cultură de la nivel județean. La această sumă se adaugă și 1,4 milioane de euro pe care Primăria Bistrița îi dă pentru susținerea culturii. Sumele uriașe alocate culturii ridică deja semne de întrebare legate de necesitatea susținerii unor ansambluri...
Președinele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a recunoscut în ultima conferință de presă că are serioase semne de întrebare legate de banii alocați culturii și încă se întreabă dacă este necesar să existe atât de multe instituții de cultură și să susțină ansamblul profesionist de muzică populară de la Centrul Județean pentru Cultură.
Discuțiile vin în contextul în care din acest an salariile artiștilor au crescut cu 50 la sută.
„Să știți că am foarte mari semne de întrebare, mai ales dacă să se dea anul acesta, dacă să menținem sau nu ansamblurile profesioniste și să finanțăm sau nu cultura. Onor, Guvernul României a decis ca veniturile artiștilor să crească considerabil, respectiv cu 50 la sută și costurile Consiliului Județean cu cele trei instituții de cultură, depășesc un milion de euro. Să știți că este o temă de dezbatere - dacă mai finanțăm sau nu instituțiile de cultură. Dacă mai are rost să avem ansamblul profesionist Dor Românesc sau nu… Este o temă de dezbatere. Și eu am semne de întrebare din acest punct de vedere. Este adevărat că o parte din oameni spun că nu ne interesează cultura, ne interesează apă - canal - asfalt. Pe de altă parte, o societate spune că nu există nație, ca popor, dacă nu are cultură. Eu vă mărturisesc că am și eu acest semn mare de întrebare din cauza costurilor uriașe. Nu știu dacă mai are sens să avem 11 secții externe ale Muzeului Județean. Mai are sens să ținem deschisă Casa memorială George Coșbuc, Andrei Mureșanu, Liviu Rebreanu, Cuibul Visurilor de la Maieru? Toate lucrurile acestea?! În momentul de față nu am un răspuns și nu am o decizie clară”, a spus Radu Moldovan.
Bugetul celor trei instituții de cultură subordonate Consilului Județean depășește în acest an 12,8 milioane de lei, adică ajunge la 2,8 milioane de euro. Cei mai mulți bani merg către Centrul Județean pentru Cultură – 7,5 milioane de lei, urmat de Complexul Muzeal cu un buget de 3,3 milioane de lei și Biblioteca Județeană cu 2 milioane de lei.
La polul opus, primarul Ovidiu Crețu susține că el nu are seme de întrebare legate de susținerea activității culturale din oraș, deși bugetul alocat Centrului Municipal pentru Cultură Bistrița este comparabil cu cel județean – 6,3 milioane de lei, (1,4 milioane de euro).
„Eu personal nu am semne de întrebare legat de acest lucru - un popor care renunță la cultură devine populație. Identitatea pe care o avem ca oraș, ca județ, se dă prin cultură, de aceea cultura, care costă, trebuie să fie finanțată și din punctul meu de vedere trebuie să mergem înainte pe această linie. Cât și cu ce valoare este o altă chestiune care poate trebuie discutată”, a spus primarul Ovidiu Crețu.