Avem dreptul la viață, avem dreptul la sănătate! Nimeni nu are dreptul de a ne fura drepturile noastre!
Legea supremă a țării, Constituția României, ne garantează două drepturi fundamentale: dreptul la viață și integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății. Noi, în calitate de cetățeni ai acestei țări, care plătim taxe și impozite, care ne respectăm îndatoririle cetățenești și obligațiile ce ne revin conform legilor statului și cele date de normele scrise sau nescrise ale moralei creștine, suntem ferm hotărâți să NU acceptăm nici o încălcare a drepturilor pe care le avem, să NU permitem nimănui să facă rabat de la respectarea valorilor consfințite prin Constituția României.
În fiecare zi suntem martorii tăcuți și neputincioși ai încălcărilor repetate a drepturilor noastre, ai violării demnității noastre, ai minimalizării noastre ca ființe umane tocmai de către semeni ai noștri pe care i-am investit cu încredere să ne reprezinte sau cărora le-am dat șansa de a se școli pe bani publici și le-am pus în mâini viețile noastre.
Cunoaștem cu toții lipsurile financiare din sistemul de sănătate publică din țara noastră, generate de neputința celor pe care i-am împuternicit cu votul nostru să ne decidă soarta de a-și asuma reforme și de a face o ordine reală a priorităților statului român în funcție de nevoile cetățenilor săi. Dar am decis să spunem STOP abuzurilor și incompetenței din sistemul de sănătate, mereu justificate ca acțiuni firești ce decurg din lipsa banilor. Vrem să credem că omenia, profesionalismul, competența și asumarea faptelor nu depind de prezența sau absența resurselor financiare dintr-un sistem sau altul.
Știm, pentru că ni se spune zilnic, că nu există bani pentru aparatură medicală performantă, știm că spitalele din județul Bistrița-Năsăud, ca multe altele din țară, nu au medicamente pentru tratamentul bolnavilor și că aceștia sunt nevoiți să treacă drumul la farmacii să-și cumpere pastilele salvatoare, știm că salariile lucrătorilor din sistemul de sănătate sunt mici și mulți profesioniști aleg să plece către un trai mai bun. Nu ne plac aceste lucruri, dar suntem capabili să găsim în interiorul nostru resurse pentru a înțelege. Dar nu vom accepta niciodată, aruncându-ni-se în față aceste realități triste, să fim umiliți, să fim tratați cu aroganță sau nepăsare, să fim cobaii unor semeni ai noștri care, din autosuficiență, se deprofesionalizează și se dezumanizează. Nu vom accepta niciodată ca niște părinți să-și îngroape copiii fără să afle vreodată de ce și cui i se datorează tragedia. Nu mai vrem ca morții să fie îngropați de două ori: o dată în țărână și o dată sub mormane de hârtii justificative, care ascund incompetență, solidaritate de breaslă prost înțeleasă și foarte multă aroganță. Vrem doar asumare și dreaptă judecată a celor care se fac vinovați de moartea unor oameni cu zile în mână. Greșelile, erorile, culpele medicale trebuie să fie recunoscute și cunoscute, iar vinovații să plătească pentru faptele lor!
Un copil a murit în chinuri groaznice, pasat ca o minge de ping-pong între medici și spitale. Niște părinți au rămas cu durerea, pentru tot restul vieții lor. Vrem ca acești părinți și mulți alții asemeni lor, care și-au pierdut copiii, și toți cei care au trăit adevărate traume în spitalele din județul Bistrița-Năsăud, să se împace cu gândul cu erorile sunt omenești, dar că ele nu se datorează lipsei de profesionalism, nepăsării, aroganței sau lipsei unui plic strecurat în buzunarul celor cărora le încredințăm viețile și sănătatea noastră și să aibă garanția că pentru ele plătește cineva.
Vrem să se investească în resurse umane profesioniste, în aparatură medicală performantă, nu în pereți și toalete atunci când resursele financiare ne obligă să facem alegeri încotro se direcționează banii.
Vrem ca echipa managerială a unei instituții medicale să fie responsabilă pentru calitatea actului medical și garant al probității morale al lucrătorilor din sistem.
Vrem o evaluare reală, nu făcută din vârful pixului, a modului de folosire a banilor publici din spitalele din județul Bistrița-Năsăud, a investițiilor derulate, a necesității activităților și acțiunilor extraprofesionale finanțate de instituțiile medicale publice.
Vrem criterii de performanță reale pentru stabilirea ierarhiilor profesionale în spitale, în vederea susținerii specialiștilor și oamenilor valoroși pentru accederea în funcții, indiferent de vârstă și sex.
Vrem să se înceapă o acțiune concertată a factorilor decizionali, din instituțiile de sănătate publice, administrațiile locale și județene, cu susținere parlamentară, de atragere a tinerilor specialiști către unitățile medicale din județul Bistrița-Năsăud, prin acordarea unor facilități clare.
Vrem să nu uitați că sunteți oameni! Iar noi nu suntem jucării!
(Constituția României - articolul 22 (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate. (2) Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant. (3) Pedeapsa cu moartea este interzisă. Constituția României - articolul 34 (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.(3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.)