Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  140 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cireşe din Rusia şi America, printre soiurile cultivate la Cireşoaia! VEZI cum a fost Festivalul Cireşelor din acest an

28/06/2015 16:54:15 Andreea BOJOR  
Cu o tradiţie ce ţine din 1893, Festvalul Cireşelor este prilejul prin care localnicii din Cireşoaia, comuna Braniştea, sărbătoreasc cireşele. Acolo nu exită familie care să nu aibă cireşi, iar comuna se poate mândri cu peste 50 de soiuri de cireşe delicioase, unele aduse chiar şi de peste mări şi ţări şi cultivate acum de ţărani.

Bătrânii satului povestesc că în urmă cu sute de ani în Cireşoaia era un preot care le cerea tinerilor care se căsătoreau să planteze câte un cireş. Aşa s-a populat zona cu sute de cireşi care an de an dau roade minunate.

În anul 1973 s-a ţinut primul festival al cireşelor. Oamenii au făcut această sărbătoare în cinstea delicioaselor fructe care le aduceau venituri frumuşele. Pe vremea comunismului serbarea câmpenească a fost întreruptă, însă imediat după căderea regimului localnicii au sărbătorit din nou Festivalul Cireşelor.

"Toată lumea de aici are cireşe. Sunt aproximativ 500 de familii şi toţi au cireşi. În fiecare an se plantează tot mai mult şi astfel livezile se extind. Noi aici din asta trăim. Doar 5 la sută din populaţie este angajată, restul oamenilor trăiesc din roadele naturii", ne-a povestit viceprimarul Cornel Săsărman.

La Cireşoaia sunt peste 50 de soiuri de cireşe, de dimensiuni şi culori diferite. Localnicii de pot mândri că au soiuri aduse chiar şi din America, sunt mari, de culoare roşu închis şi foarte dulci, dar şi un soi de cireşe adus din Rusia. Acestea din urmă sunt mai mărunţele, la fel de dulci, iar localnicii le spun "cireşele albe".

An e an mii de kilograme de cireşe sunt încărcate în TIR-uri şi iau calea strănătăţii. Cireşele din Cireşoaia au ajuns în ţări precum Italia, Ungaria sau chiar şi în Rusia. În acest an vremea a cam stricat "apele". Pentru că a plouat foarte mult o mare parte dintre cireşe sunt crăpate, iar clienţii nu prea vor să le cumpere aşa, mai ales că multe dintre ele ar urma să ajungă în compoturi.

"E păcat că vremea le-a afectat dar să ştiţi că la gust sunt la fel de bune, doar că s-au crăpat şi nu sunt foarte frumoase", ne-a mai spus Cornel Săsărman.

Viceprimarul ne-a explicat că oamenii dn Cireşoaia trăiesc din ceea ce dă natura şi că pe lângă cireşe acolo se cultivă şi mere, pere sau prune.

Astăzi a avut loc o nouă ediţie a Festivalului Cireşelor, eveniment care an de an atrage foarte mulţi pofticioşi. Organizatorii au pus o taxă de intrare la festival, de cinci lei, însă în schimbul acestor bani vizitatorii pot mânca oricâte cireşe poftesc.

"Am pregătit cam 1.600 de kilograme de cireşe din mai multe soiuri. Cireşele sunt puse pe mese şi fiecare poate să mănânce atât cât pofteşte. Cireşele pe care noi le punem astăzi pe mese sunt donate de către locuitorii din Cireşoaia. Fiecare familie a dat câte două kilograme", ne-a mai povestit viceprimarul.

Pentru ca evenimentul să fie aşa cum trebuie şi lumea să se distreze, organizatorii au adus şi formaţii de dansuri şi artişti care au cântat pentru publicul prezent. Nu au lipsit nici bunătăţile făcute pe grătar, berea rece sau sucurile. 

4914 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro