Ignorată de autorități și aproape umbrită de scandalul care a zguduit Poliția bistrițeană – prima zi a Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Rebreanu” a trecut cam neobservată. A debutat azi-dimineață cu un teatru radiofonic pe care l-au ratat toți (cu excepția organizatorilor, eventual) și a sfârșit cu ecranizarea din 1980 a romanului „Ion”.
Prima din cele șase zile ale Festivalului Internațional de teatru și literatură „Liviu Rebreanu”, ajuns la obșteasca ediție cu numărul X, s-a încheiat cu ecranizarea realizată în 1980 de Mircea Mureșan – regizorul care a și transmis câteva cuvinte bistrițenilor aflați în Teatrul de Vară pentru a urmări filmul.
Pelicula (socotită de referință între specialiști și unul dintre filmele care ar intra cu ușurință în categoria „oldies but goldies”) a fost prezentată de scriitorul Virgil Şerbu Cisteianu (Alba Iulia) care a povestit despre aventurile și cenzura pe care filmul a trebuit s-o păcălească pentru a apărea în cinematografele românești.
Regizorul Mircea Mureșan a fost nevoit să treacă inclusiv o probă de foc și s-o înfrunte pe tovarășa Elena Ceaușescu pentru a-și vedea creație pe marele ecran.
De altfel, în înregistrarea proiectată înainte de începerea filmului, Mircea Mureșan recunoaște că în studenție a fost fascinat de opera lui Rebreanu și că atunci își propusese s-o ecranizeze în întregime.
N-a fost să fie, însă românilor și bistrițenilor implicit le-a rămas capodopera „Ion – Blestemul pământului, blestemul iubirii”, proiectat astă-seară în cadrul festivalului „Liviu Rebreanu”.
Programul de mâine al evenimentului cuprinde, de la ora 9.00, încă o porție de teatru radiofonic cu piesa „Apostolii” de Liviu Rebreanu (la Radio BC), de la ora 11.00 – la TV–BC bistrițenii pot să revadă filmul „Pădurea spânzuraților” în regia lui Liviu Ciulei în timp ce la Galeria de artă „Casa cu lei” (Strada N. Titulescu nr. 8) va avea loc vernisajul expoziției „Liviu Rebreanu”.
De la ora 16.30 – Teatrul de vară găzduiește un târg de carte la care expun editurile „Trei”, „Pandora M” şi „Livestyle Publishing” din Bucureşti, „Nico”, „Ardealul” din Târgu Mureş și „Charmides” din Bistriţa iar de la ora 17.00 aveți parte de „Emanciparea Prințului Hamlet” de Ioan Botiş, după un text de Alina Mungiu Pippidi, regizat de Marius Oltean și interpretat de actorii Teatrului municipal din Baia Mare.