Scandalul tezelor de doctorat plagiate a ajuns până la cele mai înalte funcții din stat. Ieri, legea care dă autonomie universităților în verificarea situațiilor de plagiat a fost votată în Senat. Un politician bistrițean se pare că nu a simțit că e nevoie de un răspuns hotărât și s-a abținut de la vot.
Legea care oferă autonomie universităților în ceea ce privește situațiile de plagiat și prin care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) își pierde dreptul de a analiza teze a fost votată ieri în Senat cu 90 de voturi „pentru”.
Doisprezece voturi au fost împotriva acestei legi, în timp ce șase politicieni s-au abținut, printre care și senatorul Dorin Dobra. Astfel, legea a trecut de Senat, fapt care l-a nemulțumit pe președintele Klaus Iohannis, conform mesajului postat de către acesta pe Facebook: „In cazurile in care existau indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia de astazi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii Educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta”.
Conform Mediafax, în Biroul Politic Național al PNL s-a discutat luni pe această temă și liberalii au stabilit că vor vota „împotrivă”. Cu toate acestea, se pare că senatorul Dorin Dobra nu a ținut cont de acest lucru, el abținându-se de la vot.
Așadar, cererea președintelui României de a se reexamina această lege a fost respinsă ieri în Senat, singura modalitate prin care mai poate fi împiedicat acest demers de către Klaus Iohannis este dovedirea că este o lege neconstituțională.