La Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud au ajuns ieri 8 din cei 16 răniţi în urma ciocnirii dintre drezină şi trenul marfar. Ceilalti au fost duşi la o clinică din Mureş. Cinci dintre cei ajunşi la Bistriţa au fost externaţi, după ce au semnat pe propria răspundere că vor să plece acasă.
Un cumplit accident a avut loc ieri dimineaţă, 16 oameni fiind răniţi după ce o drezină a lovit un tren marfar. Zeci de salvatori au fost mobilizaţi, iar în Bistriţa-Năsăud a fost instalat planul roşu de alertă. În total, la spital au ajuns 16 persoane, opt dintre acestea la o clinică din Mureş, iar celelalte opt la Bistriţa.
Victimele s-au ales cu multiple răni şi fracturi la nivelul capului, membrelor, coastelor şi chiar a coloanei vertebrale. Un bărbat care se afla în stare gravă a fost dus de urgenţă la Mureş şi a fost operat. Acesta avea un traumatism sever la nivelul capului.
La această ora, la Bistriţa au mai rămas internate trei persoane, două dintre acestea la chirurgie şi una la ortopedie. Ceilalţi cinci pacienţi au cerut să fie externaţi şi au semnat pe propria răspundere că nu vor să rămână în spital.
"Starea celor care au rămas internaţi este stabilă, ei se simt bine. Au rămas sub supraveghere şi primesc tratament. Rănile pe care le-au suferit nu sunt grave. Cât despre cei care au spus că nu vor să rămână în spital, aceştia au suferit doar câteva contuzii uşoare", a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Gabriela Remeş.
Poliţia, reprezentanţii CFR dar şi ITM-ul au deschis anchete în acest caz pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs accidentul şi cine se face vinovat.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, accidentul este încadrat ca şi accident colectiv de muncă, iar ancheta pe care o desfăşoară urmează să stabilească cine va fi tras la răspundere.
"Este vorba despre un accident colectiv de muncă. Deocamdată noi facem o anchetă şi abia după ce aceasta va fi încheiată şi vom avea rezultatele vom stabili cine se face vinovat şi care este sancţiunea care trebuie aplicată. Muncitorii erau angajaţii ai aceleiaşi companii de la Căile Ferate Române şi aveau de făcut o lucrare în localitatea Râpa de Jos, judeţul Mureş", a declarat pentru Bistriţeanul.ro inspectorul şef al ITM BN, Otilia Berbecar.
Ioan Murăşan, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare din Bistriţa-Năsăud a declarat pentru Bistriţeanul.ro că "a fost deschisă o anchetă şi urmează să se stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat acolo şi cum de s-a produs acest accident. Cei de la CFR vor face măsurători şi calcule şi vor stabili vitezele cu care au circulat atât drezina, cât şi trenul marfar. Probabil că va mai dura până când vor fi date rezultatele anchetei şi până când se va stabili cine se face vinovat de producerea acestui accident".