Primarul Vasile Iuga a acordat distincția de Cetățean de Onoare al comunei Ciceu-Giurgești, academicianului Dorel Banabic, într-un cadru festiv. La ceremonie au participat reprezentanți ai instituțiilor județene, ai Bisericii Ortodoxe, dar și membri ai comunității din Ciceu-Giurgești.
La începutul acestei săptămâni, Primăria Ciceu-Giurgești a dezvelit bustul lui Petru Rareș, o figură care a marcat zona Cetății Ciceu. Cu această ocazie au fost acordate două titluri de Cetățean de Onoare, academicianului Dorel Banabic și post-mortem, fostului primar al comunei, Constantin Rusu.
Pentru Profesorul de la Universitatea Tehnică din Cluj, evenimentul a fost unul plin de emoții, ținând cont de faptul că la ceremonie au participat prietenii și familia, inclusiv mama sa.
„Eu am fost foarte emoționat, nu mă așteptam, am și specificat acest lucru în cuvântul meu de răspuns. În ciuda faptului că am primit de-a lungul vieții multe premii și distincții, de la președintele României, de la președintele Germaniei, de la Academia Chineză, niciodată nu am fost așa emoționat ca și acum și sigur, printre lacrimi am reușit să spun și câteva cuvinte de mulțumire. Așa ca imagine, sigur emoția a fost cea care a primat, sigur că aveam un răspuns scris, cerebral și bine întocmit, dar care venea dintr-o reflecție strict cerebrală, dar acolo am lăsat deoparte discursul pregătit dinainte și am răspuns sufletește, din inimă ce mi-a venit la îndemână pe baza emoțiilor pe care le avem prin faptul că era și familia mea acolo, mama mea, prieteni din copilărie”, a mărturisit profesorul Dorel Banabic.
La ceremonie au participat oficialități ale județului, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele Consiliului Județean, Vasile Puica, dar și primarul din comuna Ciceu-Mihăiești, Valentin Mureșan.
Bustul din curtea școlii a fost sfințit de ÎPS Andrei al Ardealului și de protopopul ortodox al Becleanului, Doru Zinveliu, care au fost însoțiți de un sobor de preoți.
Dorel Banabic este unul dintre cei mai prestigioși academicieni ai României, cu numeroase apariții la conferințe internaționale și evaluator în agenții de cercetare din țară și de peste hotare. El a primit în 2002 Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române, cel mai înalt premiu științific din România, în 2006 i-a fost acordat de către Comisia Europeană Premiul „Leonardo da Vinci” și în 2005 a primit premiul „Lee Hsun” al Institului de Cercetare a Metalelor Shenyang al Academiei Chineze de Știință.